Investicije/ PROJEKTI

Kooperativna proizvodnja krastavaca kornišona

Predstavnici Njemačke firme "Carl Kuehne" danas su u Novom Gradu održali prezentaciju o kooperativnoj proizvodnji krastavaca kornišona u 2016. godini.

12.10.2015. 15:18 / Izvor: SRNA

Predstavnici njemačke firme "Carl Kuehne" danas su u Novom Gradu održali prezentaciju o kooperativnoj proizvodnji krastavaca kornišona u 2016. godini.

O tehnologiji proizvodnje govorio je Marko Karan, predstavnik kompanije Rik Zvan /Rijk Zwaan/, koji je naveo da su proizvođači ove godine pravili više grešaka, a najčešće nisu na vrijeme skidali zapeke.

"Godina je bila solidna za proizvodnju krastavaca, problem su u julu pravile vrućine i u avgustu grad na pojedinim područjima", rekao je on.

Prema njegovim riječima, uz sve potrebne agrotehničke mjere proizvođači su mogli ostvariti dobre prinose. On je danas govorio o pripremi zemljišta, a o ostalim mjerama biće više riječi na predavanjima koja će biti održana u narednom periodu.

Harald Fajling, direktor firme "Carl Kuehne" za BiH, osnovane ove godine, kaže da je u BiH u kooperatvnoj proizvodnji bilo zasađeno 280 dunuma i obrano hiljadu tona krastvca kornišona.

"Očekujemo da iduće godine imamo duplo više površina u BiH", rekao je on i dodao da su potrebe u Njemačkoj 30.000 tona godišnje.

Firma "Carl Kuehne"  ove je godine kooperantima ponudila repromaterijal koji su otplaćivali isporučenim krastavcima kao i stručnu pomoć agronoma. Poslovnice preduzeća i otkupni centri otvoreni su u Kozarskoj Dubici i u Mostaru.

Ove godine je na području novogradske opštine kooperativnu proizvodnju krastavaca kornišona imalo 19 proizvođača na površini od 1,8 hektara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije