Kooperativna proizvodnja krastavaca kornišona

12.10.2015. 15:18 / Izvor: SRNA
Kooperativna proizvodnja krastavaca kornišona

Predstavnici Njemačke firme "Carl Kuehne" danas su u Novom Gradu održali prezentaciju o kooperativnoj proizvodnji krastavaca kornišona u 2016. godini.

Predstavnici njemačke firme "Carl Kuehne" danas su u Novom Gradu održali prezentaciju o kooperativnoj proizvodnji krastavaca kornišona u 2016. godini.

O tehnologiji proizvodnje govorio je Marko Karan, predstavnik kompanije Rik Zvan /Rijk Zwaan/, koji je naveo da su proizvođači ove godine pravili više grešaka, a najčešće nisu na vrijeme skidali zapeke.

"Godina je bila solidna za proizvodnju krastavaca, problem su u julu pravile vrućine i u avgustu grad na pojedinim područjima", rekao je on.

Prema njegovim riječima, uz sve potrebne agrotehničke mjere proizvođači su mogli ostvariti dobre prinose. On je danas govorio o pripremi zemljišta, a o ostalim mjerama biće više riječi na predavanjima koja će biti održana u narednom periodu.

Harald Fajling, direktor firme "Carl Kuehne" za BiH, osnovane ove godine, kaže da je u BiH u kooperatvnoj proizvodnji bilo zasađeno 280 dunuma i obrano hiljadu tona krastvca kornišona.

"Očekujemo da iduće godine imamo duplo više površina u BiH", rekao je on i dodao da su potrebe u Njemačkoj 30.000 tona godišnje.

Firma "Carl Kuehne"  ove je godine kooperantima ponudila repromaterijal koji su otplaćivali isporučenim krastavcima kao i stručnu pomoć agronoma. Poslovnice preduzeća i otkupni centri otvoreni su u Kozarskoj Dubici i u Mostaru.

Ove godine je na području novogradske opštine kooperativnu proizvodnju krastavaca kornišona imalo 19 proizvođača na površini od 1,8 hektara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije