Korak bliže izgradnji prečistača u Ilijašu, Vogošći i Brezi

21.11.2017. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Korak bliže izgradnji prečistača u Ilijašu, Vogošći i Brezi

Obzirom da se radi o projektu velike vrijednosti njegova realizacija je planirana po fazama.

U  Općini Ilijaš je održan sastanak na kojem se razgovaralo o nastavku aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije i pribavljanju potrebnih dozvola za izgradnju zajedničkog sistema za prečišćavanje otpadnih voda na području Općina Ilijaš, Vogošća i Breza.

Sastanku su prisustvovali načelnici Općina Ilijaša, Vogošće i Breze sa saradnicima te  predstavnici Slovenačke firme “Projekt” iz Nove Gorice.

Podsjetimo, načelnici Općina Vogošća, Ilijaš i Breza s partnerima iz Slovenije ranije su potpisali protokol o izradi dokumentacije za pripremu investicijskog projekta “Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.

Firma “Projekt” iz Nove Gorice je izradila fizibiliti studiju, studiju uticaja na okoliš i idejno rješenje za izgradnju kanalizacionog sistema odnosno kolektora i prečistača koji treba da riješe pitanja otpadnih voda za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza, a izrada dokumentacije  finansirana je iz sredstava donacije Republike Slovenije.

Na  sastanku načelnici Općina Ilijaš, Vogošća i Breza izrazili su spremnost za nastavak saradnje na ovom projektu sa Republikom Slovenijom, te na bazi dogovora usaglašeno je da načelnici tri općine potpišu pismo namjere o nastavku projekta i isto upute Vladi Republike Slovenije.

O Projektu su već upoznata i nadležna Kantonalna i Federalna Ministarstva, a izradu idejnog rješenja koordiniralo je zajedničko tijelo, koje je svojim smjernicama učestvovalo u izradi prijedloga, a sama tehnička rješenja dala je firma iz Nove Gorice”.

Obzirom da se radi o projektu velike vrijednosti njegova realizacija je planirana po fazama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije