Korejskim kreditom u izgradnju novih bolnica

02.02.2013. 09:08 / Izvor: SRNA
Korejskim kreditom u izgradnju novih bolnica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić najavio je da bi projekti izgradnje novih bolnica u Kasindolu i Doboju, kao i zgrade Zavoda za stomatologiju u Banjaluci, trebalo da budu realizovani kreditnim sredstvima korejske K eksim banke.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić najavio je da bi projekti izgradnje novih bolnica u Kasindolu i Doboju, kao i zgrade Zavoda za stomatologiju u Banjaluci, trebalo da budu realizovani kreditnim sredstvima korejske K eksim banke. Škrbić je nakon sastanka sa načelnikom opštine Istočna Ilidža Predragom Kovačem, načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Đosićem i direktorom Bolnice u Istočnom Sarajevu Slavkom Ždralom potvrdio da se odustaje od angažmana i projekta rekonstrukcije objekta Srbija i angažmana grčkih partnera.

On je rekao da će za sva tri projekta aplikacija biti podnesena u isto vrijeme jednim kreditnim zahtjevom za sredstva korejske K eksim banke, ističući da se čeka studija izvodljivosti bolnice u Kasindolu, dok je za bolnicu u Doboju već urađena. Prema Škrbićevim riječima, novi objekti biće građani po modelu bolnice u Bijeljini, minimalno sa 250 kreveta, s tim da bi bolnica u Doboju bila "za nijansu većeg kapaciteta" od bolnice u Bijeljini.

Škrbić je istakao da bi svi tehnički detalji u vezi sa projektima izgradnje bolnica trebalo da budu završeni do jeseni ili do kraja ove godine, te da je realan rok za izgradnju ovih objekata 650 dana, što bi, kako kaže, značilo da bi ambicioznim planom 2015. godine imali gotove obje bolnice.

"Donji limit kredita kod korejske banke je 50 miliona dolara. Vidjećemo kolika će biti predračunska vrijednost takvih objekata i onda ćemo znati kolika je ukupna vrijednost koju bismo mi tražili. Naravno, to mora da prati odluke Ministarstva finansija, kompletne Vlade, te naš stav da smo spremni da idemo u kreditno zaduženje", rekao je Škrbić.

On je naveo da je o ovome obavijestio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je podržao projekte i, kako kaže, lično dao zaduženje da se hitno krene u realizaciju i pripremu tehničke dokumentacije, neophodne za plan izgradnje ovih bolnica. Škrbić je podsjetio da je Republika Srpska najmanje zadužena u odnosu na zemlje u regionu. "Mislim da ćemo pozitivnim kreditnim aranžmanom koji smo i do sada imali sa Korejom imati prostora i za još jedno kreditno zaduženje koje će značiti nove bolnice u Republici Srpskoj", rekao je Škrbić.

On je istakao da je Zavod za stomatologiju podstanar u Domu zdravlja Banjaluka, a da bi trebalo da bude izgrađen novi objekat na lokaciji Paprikovac. Zavod bi pružao i kliničke usluge, ali i klinički dio edukacije za studente i postdiplomce iz oblasti stomatologije. "Na taj način definitivno bismo riješili pitanje sekundarnog nivoa zaštite oralnog zdravlja, odnosno problema vilice i zuba na jednoj lokaciji i unaprijedili kvalitet rada Stomatološkog fakulteta, ali i pružanja usluga", rekao je Škrbić.

 Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač izrazio je zadovoljstvo odlukom da se grade nove bolnice tako da svi partneri koji su zainteresovani za rješavanja ovog problema učestvuju u realizaciji  projekta i naglasio da opština Istočna Ilidža ostaje pri tome da sve  što je do nje završi u rekordnom vremenu.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da će, s obzirom da ova opština graniči sa opštinom Istična Ilidža na čijoj teritoriji će se nalaziti nova bolnica, učestvovati u svim pripremnim radnjama, dodavši da su lokalne zajednice preuzele obavezu da u pretpripremnim aktivnostima definišu studiju izvodljivosti, poslovni plan, idejno i tehničko rješenje. Direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu Slavko Ždrale rekao je da će bolnica biti izgrađena na novim temeljima i novoj lokaciji, te da je vrlo bitno da je dobijena podrška predsjednika Republike Srpske. "Ova se zgrada ne pravi samo za građane Istočnog Sarajeva. Jedan dio istočnog dijela Republike Srpske, od Zvornika do Nevesinja, koristi usluge u bolnici, pa tako je i njima namijenjena, odnosno većem dijelu istočnog djela Republike Srpske. Na raspolaganju je građanima Istočnog Sarajeva, a i građanima federalnog dijela Sarajeva, pa čak i Cazina, Kaknja, Zenice", rekao je Ždrale.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije