Kotor Varoš: Položen kamen temeljac za novu zgradu lokalne uprave

23.09.2019. 14:08 / Izvor: Akta.ba
Kotor Varoš: Položen kamen temeljac za novu zgradu lokalne uprave

Novac za izgradnju nove zgrade u kojoj će biti smještena opštinska administracija obezbijeđen je zaduženjem opštine Kotor Varoš putem emisije obveznica.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM.

Novac za izgradnju nove zgrade u kojoj će biti smještena opštinska administracija obezbijeđen je zaduženjem opštine Kotor Varoš putem emisije obveznica.

Višković je istakao da je Vlada Srpske od 2006. godine u opštinu Kotor Varoš uložila oko 92 miliona KM, što govori o tome da se ravnomjerno ulaže u sve lokalne zajednice.

“Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve službe će biti pristupačnije u pogledu pružanja usluga i investicionih potencijala, dostupnosti informacija i proaktivnosti u rješavanju zahtjeva privrednika. Iskreno se nadam da će građani Kotor Varoša dobiti reprezentativan objekat koji će biti simbol grada“, poručio je Višković.

On je dodao da je nedavno završen projekat vrijedan 20 miliona KM, a riječ je o regionalnom putu koji spaja opštine Kotor Varoš i Kneževo.

Višković je sa načelnikom opštine razgovarao i o mogućnostima novih ulaganja u ovu lokalnu zajednicu, navodeći da će 2,5 kilometara magistralnog puta kroz centar opštine biti asfaltirano u narednoj godini.

“Radovi na kanalizacionoj mreži su završeni i ostaje obaveza da asfaltiramo ovaj dio puta u narednoj godini, a nastojaćemo da finansiramo jednim dijelom izgradnju nove zgrade lokalne uprave“, rekao je Višković.

Govoreći o novoj zgradi lokalne uprave, Sakan je naveo da je riječ o objektu ukupne korisne površine 2.360 metara kvadratnih koji će imati suteren, prizemlje i tri sprata.

“Slobodno mogu reći da danas svjedočimo istorijskom momentu i ovo mjesto bi u budućnosti trebalo da bude zalog za mlađe generacije i mjesto na kojem će se svakom nastojati pomoći u rješavanju bilo kakvog problema“, poručio je Sakan i dodao da će se izgradnjom nove zgrade konačno riješiti višegodišnji nedostatak adekvatnog prostora za opštinske službe koje su sada smještene u neuslovnim prostorima na više različitih lokacija.

Sakan kaže da je uvjeren da će Vlada Srpske na čelu sa premijerom Viškovićem nastaviti da pomaže razvojne projekte u Kotor Varošu, te da ga raduje najavljeni radni sastanak sa premijerom i ministrima o realizaciji kapitalnih investicija.

Izvođač radova je kotorvaroška firma “Građus”, a vrijednost radova je oko 3,1 milion KM.

Vlasnik i direktor ovog preduzeća Slavko Đukić rekao je da je zgrada lokalne uprave Kotor Varoš projektovana kao slobodnostojeća zgrada.

“U podrumskom dijelu objekta obezbijeđene su podzemne parking-garaže za potrebe lokalne samouprave, skupštinska sala sa pratećim sadržajem, prostor za arhivu, pomoćni prostor i kotlovnica. Prizemlje objekta sastoji se od ulaznog hola, portirnice, šalter-sale i kancelarija koje će biti u funkciji lokalne uprave i na prvom, drugom i trećem spratu, gdje će biti smješteni rukovodioci i načelnik opštine“, precizirao je Đukić.

Rok za izgradnju zgrade po principu “ključ u ruke” je 360 dana, a u slučaju lošeg vremena može biti produžen.

Planirano je da stara i dotrajala zgrada u kojoj je sada smještena opštinska uprava bude srušena, a nova će biti izgrađena pored nje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije