Investicije / PROJEKTI

Kreće gradnja HE na Drini

12.01.2019. 10:06 / Izvor: RTRS

Republika Srpska i Srbija kreću u gradnju hidroelektrana na Drini, dogovorili su u Beogradu predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio izgradnju dvije hidroelektrane na Drini, Foča i Paunci, koje će graditi dvije elektorprivrede. Odluka će biti donesena na sjednici dvije Vlade u februaru.

Republika Srpska je jučer uputila javni poziv za izgradnju HE Dabar, a do kraja mjeseca i za Vuk Bijela. Predsjednik Vučić je, kaže Višković, prihvatio da se Srbija preko svojih preduzeća pojavi na tim tenderima, a njemu će, kaže, biti i više nego zadovoljstvo da Srbija dobije taj posao. Sa građevinskom sezonom počinje izgradnja puta od Kuzmina prema Rači i mosta na rijeci Savi, poručila je primjerka Ana Brnabić, dok je Višković zatražio da se postojeći granični prelaz, koji je relativno nov, ukomponuje u taj auotput.

"To treba da bude zajednički prelaz Srpske i Srbije. Čak je i predsjednik vučić je u jednom momentu izrazio spremnost da se Srbija uključi i pomogne Republici Srpskoj dijelom u izgradnji i autoputa od Rače prema Bijeljini. Mi ćemo svakako ovih dana voditi pregovore, tražiti kreditore, tražiti izvođače da krenemo u nastavak izgradnje autoputa od Doboja do Bijeljine, da u narednih par godina povežemo Banjaluku i Beograd autoputem", istakao je Višković.

Vučić je u saopštenju poželio mnogo uspjeha premijeru Srpske i naveo da će Srbija, kao iskren partner, uvijek biti snažan oslonac Srpskoj.

"Srbija će uvijek, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, pomagati različite infrastrukturne i druge projekte u Republici Srpskoj, kao i zajednički rad na njegovanju naših kulturnih i duhovnih veza".

Višković je naglasio da je danas veći optimista nego juče.

"Kada sam čuo šta je sve Srbija spremna da pomogne Srpkoj i srpskom narodu, na neki način i moja pozicija olakšana i sada neke dileme koje sam imao juče danas su otklonjene. Sada vidim da imam iskrenog prijatelja koji spreman da pomogne u svakom momentu i pogledu", istakao je Višković.

Na sastanku u Beogradu razgovarano je i o autoputu od Rume prema Šapcu, koji se poklapa sa projektima Republike Srpske za put od Bijeljine koji bi u perspketivi išao i do Trebinja, a kojim bi i Јahorinu približili turistima u Srbiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije