Kreće izgradnja male HE Medna

01.09.2014. 16:49 / Izvor: eKapija.ba
Kreće izgradnja male HE Medna

Investicija za izgradnju mHE Medna će iznositi 20 miliona eura. Investitori su u projekat do sada uložili million eura za otkup zemljišta, pripremu projekata i pripremne radove, koje su obavile lokalne građevinske kompanije.

U mjestu Donji Vrbljani 04. septembra biće položen kamen temeljac za izgradnju male hidroelektrane Medna, koja će se nalaziti u opštinama Mrkonjić Grad i Ribnjak.

 Polaganje kamena temeljca obaviće Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Anton Papež, direktor kompanije Interenergo. Otvaranju gradilišta će prisustvovati i visoki predstavnici Vlade Republike Srpske, predstavnici lokalne zajednice, Predrag Aškrabić, predsjednik Komisije za koncesije, Seka Kuzmanović, direktor Elektrokrajine i predstavnici investitora.

Investitori izgradnje hidroelektrane su kompanija Interenergo iz Ljubljane i Austrijska energetska grupa Kelag, koja je vlasnik kompanije Interenergo. Vlada Republike Srpske je odobrila dozvolu za rad objekta do 2041, kompaniji LSB Elektrane d.o.o., koja je u 100 postotnom vlasništvu Interenergo d.o.o. Ljubljana. Elektrana će proizvoditi 21 gigavat sati električne energije,  što je dovoljno za snadbijevanje električnom energijom više od 6.000 domaćinstava.

Investicija za izgradnju mHE Medna će iznositi 20 miliona eura. Investitori su u projekat do sada uložili million eura za otkup zemljišta, pripremu projekata i pripremne radove, koje su obavile lokalne građevinske kompanije. Hidroelektranu će graditi građevinska firma Entea iz BiH sa podizvođačima, koji će bit lokalne građevinske firme. Izgradnja automatizovane male hidroelektrane sa 2.7 km tunela trajaće dvije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije