Investicije / PROJEKTI

Kreditno zaduženje za izgradnju poddionice Klopče - Donja Gračanica

10.07.2014. 12:37 / Izvor: eKapija.ba

Federalna vlada prihvatila je zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID), u iznosu od 24.000.000 eura za realizaciju Projekta Koridor Vc. Ova sredstva će biti korištena za finansiranje projekta Koridor Vc na dionici Drivuša – Donja Gračanica za poddionicu Klopče - Donja Gračanica.

Sredstva se odobravaju sa rokom otplate od 18 godina grace periodom od četiri godine i kamatnom stopom od 4,5 posto. Iz ovih kreditnih sredstava ne mogu se plaćati carine, porezi i druge dažbine.

Federalna vlada prihvatila je i zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID), u iznosu od 48.000.000 američkih dolara za realizaciju Projekta Koridor Vc.

Ova sredstva koristit će se za finansiranje projekta Koridor Vc na dionici Drivuša – Donja Gračanica za poddionicu Klopče - Donja Gračanica.

Sredstva se odobravaju sa rokom otplate od 20 godina, grace periodom od pet godina i kamatnom stopom od tri posto. Iz ovih kreditnih sredstava ne mogu se plaćati carine, porezi i druge dažbine.

Sredstva zajma Federacija će na kreditnom osnovu prenijeti na JP “Autoceste Federacije BiH” d.o.o Mostar, koje je krajnji korisnik i dužnik po zajmu.

Zaduženo je Federalno ministarstvo finansija da sa JP “Autoceste Federacije BiH” d.o.o Mostar usaglasi i sklopi odgovarajući Podugovor o zajmu kojim će se u svrhu redovne otplate, definirati uslovi vraćanja sredstava koja se prenose na kreditnom osnovu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije