Krenula izgradnje biciklističke staze od Lašve do Jajca

17.09.2021. 08:32 / Izvor: Fena
Krenula izgradnje biciklističke staze od Lašve do Jajca

Na sastanku je dogovorena suradnja za održavanje i daljnje unapređenje trase biciklističke staze.

Predstavnici Regionalne razvojne agencije za regiju Središnja BiH (REZ) i Turističke zajednice Županije Središnja Bosna (TZ ŽSB) u četvrtku su u Donjem Vakufu održali sastanak s načelnicima pet općina koje sudjeluju u projektu "Staza stare pruge".

Na sastanku je dogovorena suradnja za održavanje i daljnje unapređenje trase biciklističke staze. Trenutno se izvode nužni građevinski radovi kako bi se dionica trase stare uskotračne pruge uvezala i osigurala mogućnost korištenja za bicikliste.

Riječ je o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom u dužini 98 km od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-povijesnom baštinom i prirodnom ljepotama, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima, te poslovnim umrežavanjem sudionika u 'bike friendly' sustav, kao i digitaliziranjem njihovih ponuda, na području Središnje Bosne ponuditi novi turistički proizvodi u okviru outdoor turizma.

"U ovoj fazi projekta financijski iznos od 130.000 maraka koji je projektnom aplikacijom predviđen za građevinske radove je maksimalan iznos ulaganja u infrastrukturu. Ta sredstva će se iskoristiti za krčenje zaraslih dijelova staze, šiblja i drveća koje se nalazi na samoj stazi, tamponiranje manjih dionica kritičnih mjesta trase, sanaciju brojnih propusta i vodotoka koji su pojedine dionice trase doslovno pretvorile u močvaru, sanaciju, te za probijanje tunela i obnovu četiri mosta koji su nužni da bi se dionica uvezala", kazala je Maja Kišić, ravnateljica REZ-a.

Ravnatelj TZ ŽSB-a i projekt menadžer Miroslav Matošević ocijenio je kako je prioritet projekta da se uspostavom biciklističke staze spriječi njezina daljnja devastacija.

"Zaista smo iznenađeni očajnim stanjem same trase gdje su izgrađeni brojni stambeni, gospodarski ali i pomoćni objekti, devastirani gotovo svi željeznički mostovi i tuneli, kao i činjenicom da je sama trasa u velikom dijelu obrasla šibljem i drvećem", istaknuo je Matošević.

Financijske potrebe samih građevinskih radova za potpuni završetak biciklističke staze znatno su veće od trenutnih sredstava s kojima raspolažu, ali Matošević naglašava da su jako sretni što je projekt konačno pokrenut.

Pored ulaganja u prvoj fazi u nužne infrastrukturne radove predviđeno je i uvođenje "Bike friendly" sustava, zatim izrada alata za upravljanjem turističkim proizvodom u smislu web stranice i mobilne aplikacije, postavljanje pet odmorišta i pet "pametnih" klupa sa sustavom za promociju i manji popravak bicikala kao i punjenje električnih bicikala, obilježavanje biciklističkom signalizacijom cijele trase biciklističke staze, izradu storytelling vodiča, promotivnih materijala, te promocija i marketing cikloturizma kao i same biciklističke staze.

EU4Business je projekt Europske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 milijun eura, a zajednički ga financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije