Kroz naredne dvije godine u Srebrenicu će biti uloženo 26 miliona KM

Investicije / PROJEKTI

Kroz naredne dvije godine u Srebrenicu će biti uloženo 26 miliona KM

03.06.2019. 08:37 / Izvor: RTRS

U opštini Srebrenica će, Programom kapitalnih investicija, koji je usvojila lokalna skupština, u naredne dvije godine biti uloženo 26 miliona KM, a sredstva će biti obezbijeđena raznim investicionim projektima i kreditorskim aranžmanima.

Među najvažnijim investicijama ovim programom navedena je izgradnja sistema za navodnjavanje u Skelanima vrijednosti osam miliona KM i projekat izgradnje turističkog kopleksa sa zatvorenim bazenima vrijednosti tri miliona KM.

Navodnjavanje skelanskog kraja najvažniji je projekat za ovo podrinjsko naselje. Sa 500 tona godišnje proizvodnje jagodičastog voća, poljoprivreda je ovdje osnovno zanimanje.

"Suše su velike, a mi imamo vodu pred vratima, pred njivanja to bi bilo bogastvo za mesto Skelane. Јa imam 9.000", kaže Lazo Đurić, iz mjesne zajednice Skelani.

Resorno ministarstvo i opština Srebrenica sačinili su tim koji je već započeo pripremu realizacije ovog višemilionskog projekta.

"Uključene su služba ministarstva za projekat koji će biti implementiran kroz program svjetske banke vrijednosti osam miliona KM", tvrdi Radomir Pavlović, član tima opštine Srebrenica za razvoj Skelanskog kraja.

Osim projekata u poljoprivredi, u fokusu su i infrastrukturni projekti. U toku je asfaltiranje tri putna pravca vrijednosti 450.000 KM, a ranije je završena glavna saobraćajnica.

"Preko 10 kilometara putnih pravaca smo uradili, ne računajući uže jezgro grada", napominje Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Osim što će povezati nekoliko udaljenih sela, novi putni pravci će omogućiti lakšu komunikaciju i ka Nacionalnom parku Drina koji će uz pokretanje banje Guber biti nosilac turističkog razvoja ovog mjesta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije