Krsman: Više od milijardu KM za gradnju autoputeva​

25.01.2020. 09:40 / Izvor: Dnevni Avaz
Krsman: Više od milijardu KM za gradnju autoputeva​

Ukupna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata u BiH, poslije ratifikacije ugovora u Parlamentarnoj skupštini, premašuju milijardu KM.

Ukupna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata u BiH, poslije ratifikacije ugovora u Parlamentarnoj skupštini, premašuju milijardu KM, rečeno je u Ministarstvu finansija i trezora u Vijeću ministara.

Portparol Ministarstva Nataša Krsman pojasnila je za "Dnevni avaz" da je riječ o 590 miliona eura, te da su u ovaj iznos uračunata kreditna i grant sredstva.

Najveći dio sredstava odnosi se na ugovor o kreditu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za realizaciju projekta na Koridoru "Vc", odnosno obilaznicu Doboj. Vrijednost ovog ugovora iznosi 210 miliona eura, rok otplate je 15 godina, plus tri godine grace perioda.

Krsmanova je navela da će ovaj kredit omogućiti izgradnju novih 14 kilometara autoputa od mosta preko rijeke Bosne, južno od petlje Rudanka u Republici Srpskoj na sjeveru, a nastavlja se prema jugu, obilazi Doboj kod petlje Medakovo u Federaciji BiH /FBiH/.

Drugi projekat, kako je objasnila, odnosi se na ugovor između BiH i EBRD-a vrijedan 180 miliona eura, a riječ je o izgradnji dionice auto-puta na Koridoru "Vc" Poprikuše–Nemila dužine 5,5 kilometara, Mostar jug–tunel Kvanj dužine 8,7 kilometara i tunela Ivan, na dionici Tarčin–Ivan dužine dva kilometra.

Ove kredite prate i grant sredstva EU vrijednosti 11,8 miliona eura, namijenjenih za izgradnju tunela Ivan.

Na raspolaganju BiH je i novac za projekat auto-puta Nemila–Donja Gračanica, vrijedan 34,2 miliona eura, koje je obezbijedio Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj, te je izgradnja još dvije komponente ovog puta obezbijeđena sporazumom o kreditu između BiH i OPEK-ovog Fonda za međunarodni razvoj u iznosu od 48,6 miliona evra.

Riječ je o dionici autoputa od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara.

Krsman je dodala da je BiH dostupno i oko 38,2 miliona eura za projekte energetske efikasnosti, od čega 27,2 miliona eura ide u FBiH i Republiku Srpsku u omjeru 60 prema 40 odsto, dok će preostalih 11 miliona eura biti utrošeno za projekat energetske efikasnosti u bolnici u Zenici.

Ratifikacijom sporazuma u parlamentu BiH odblokirano je i oko 4,7 miliona eura za projekat prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici, a na raspolaganju je i oko 1,4 miliona eura za aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - BiH za 2017. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije