Kupac iz Bijeljine nudi 10,5 miliona KM za Trudbenik u stečaju

08.12.2021. 07:43 / Izvor: SRNA
trudbenik

Skupština povjerilaca odlučivat će 24. decembra o ponudi od oko 10.500.000 KM za kupovinu fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik"

Skupština povjerilaca odlučivat će 24. decembra o ponudi od oko 10.500.000 KM za kupovinu fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja koja je stigla od jednog preduzeća iz Bijeljine, izjavio je stečajni upravnik Dragan Prodić.

Prodić je rekao novinarima da je ponuda za kupovinu fabrike "Trudbenik", u kojoj je stečajni postupak otvoren prije skoro šest godina, stigla nakon tri neuspjele licitacije.

"Kupac je zainteresovan za cjelokupnu imovinu u stanju kakvom jeste i nudi 10.500.000 KM pod određenim uslovima s obzirom da se dio zemljišta još vodi kao državna svojina", naveo je Prodić.

On kaže da ponuda u stoodstotnom iznosu namiruje sva potraživanja povjerilaca, što je rijedak primjer u stečajnoj praksi, ali da će konačnu odluku o prodaji ipak donijeti veliki povjerioci od kojih su, izuzev Poreske uprave koja je kao hipotekar upisana u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/, saglasnost za prodaju već dali Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja i Zavod za zapošljavanje.

Prodić je naveo da je, nakon sprovedene analize, utvrđeno da nije moguće ponovo pokrenuti nekadašnju proizvodnju u "Trudbeniku" i biti konkurentan na tržištu imajući u vidu nedostatak radne snage i dotrajalost preostalih mašina od kojih je najmlađa 1986. godište.

Bivši predsjednik Sindikata u "Trudbeniku" Predrag Jorgić kaže da je ponuda investitora povoljna za radnike jer im se isplaćuje ukupan dug za 26 neisplaćenih plata u iznosu od 1.400.000 KM.

On je naveo da ponuđeni iznos od 10.500.000 KM odgovara sadašnjim dugovanjima "Trudbenika" s obzirom na to da je u ranijem periodu od prodaje imovine ovog preduzeća u dobojskom naselju Bare u iznosu od milion KM plaćen dio potraživanja Poreskoj upravi sa 950.000 KM, a 50.000 KM je podijeljeno radnicima.

"Nama je predočeno da je riječ o firmi iz Bijeljine koja se bavi trgovinom, neki tržni centar `Siti mol`", izjavio je Jorgić, dodajući da nije siguran u ponovno pokretanje nekadašnjeg dobojskog giganta koji je u vlasništvu imao 69 dunuma zemljišta i prije prve privatizacije na tržištu vrijedio više od 36.000.000 KM.

Stečajni postupak u "Trudbeniku" pokrenut je na zahtjev radnika krajem aprila 2016. godine i tada je u fabrici bilo zaposleno stotinjak ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije