Kupaca ima samo za staru gradnju

30.04.2013. 13:38 / Izvor: Glas Srpske
Kupaca ima samo za staru gradnju

Pad cijena stanova u RS u proteklom periodu podstakao je njihovu prodaju, ali se i dalje kupuju uglavnom oni u staroj gradnji koji su dosta jeftiniji, kažu u agencijama za prodaju nekretnina.

Pad cijena stanova u RS u proteklom periodu podstakao je njihovu prodaju, ali se i dalje kupuju uglavnom oni u staroj gradnji koji su dosta jeftiniji, kažu u agencijama za prodaju nekretnina.

Cijene stanova u Republici Srpskoj pale su u posljednje tri godine za oko 30 odsto.

Vlasnik agencije za nekretnine “Senzor” iz Banjaluke Manojlo Popović je istakao da je u posljednjih mjesec krenula prodaja stanova.

„Tome je sigurno doprinio pad cijena stanova. Uglavnom se kupuju oni u starijim zgradama čija se cijena kreće od 1.500 do 1.800 KM po kvadratu, u zavisnosti od lokacije. Najtraženija naselja su Nova varoš i Borik“, kazao je Popović.

Naglasio je da su i cijene novih stanova nešto niže u odnosu na prethodni period, ali se oni i dalje slabo prodaju.

„Za stan u novogradnji je potrebno izdvojiti u prosjeku od 1.800 do 2.200 maraka po metru kvadratnom. I njihova cijena zavisi od lokacije. Međutim, iako su cijene niže, novi stanovi skoro se i ne kupuju“, rekao je Popović.

Vlasnik agencije za nekretnine “Tviko” u Trebinju Vaso Milić kazao je da se i u ovom gradu dobro prodaju polovni stanovi.

„Najviše se kupuju stanovi u staroj gradnji kojima se cijena po metru kvadratnom kreće od 900 do 1.000 KM. To su stanovi bez centralnog grijanja i na posljednjim spratovima. Nešto skuplji su jednosobni stanovi i u zavisnosti od lokacije cijene se kreću od 1.100 do 1.400 KM“, kazao je Milić i dodao da stanove u Trebinju u posljednje vrijeme kupuje dosta Rusa.

Istakao je da je mnogo praznih stanova u novogradnji.

„Cijena kvadratnog metra stana u novoj zgradi kreće se od 1.600 do 1.700 KM. Njihova prodaja stagnira jer su i dalje skupi i ljudi nemaju para“, istakao je Milić.

U agenciji “Centar nekretnina” iz Bijeljine su istakli da su cijene polovnih i novih stanova koji se nalaze u užem centru grada iste.

„Cijene stanova u centru Bijeljine kreću se po metru kvadratnom od 1.250 do 1.700 KM. Vrijednost stanova zavisi od lokacije i spratnosti. Stanovi koji su malo udaljeniji od centra grada mogu se kupiti po cijeni od 1.000 do 1.200 KM. Najviše se prodaju stanovi do 40 kvadrata“, kazali su u ovoj agenciji.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Miloš Todorović je istakao da se cijene stanova formiraju na osnovu ponude i potražnje.

„Od početka krize do danas cijene stanova su snižene oko 30 odsto i to je sigurno primjereniji nivo cijena nego što je bio ranije“, kazao je Todorović.

Dodao je da je u posljednje vrijeme sve teže dobiti kredit za kupovinu stanova.

„Banke su pooštrile kreditnu politiku, tako da i to utiče na cijenu stanova“, rekao je Todorović.

Placevi

„Cijene placeva u Trebinju su porasle i do 30 odsto. U zavisnosti od veličine parcele i lokacije, cijene se kreću od 15.000 do 30.000 KM po dunumu. Vlada veliko interesovanje za kupovinu placeva jer je Trebinje grad sunca i dosta se ulaže u vinograde i voćnjake“, istakao je Milić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije