Kupovina stana nedostižan san

05.09.2013. 09:09 / Izvor: Glas Srpske
Kupovina stana nedostižan san

Da je krov nad glavom za mnoge nedostižan san, smatra i predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić, koja ističe da je do toga dovela isključivo slaba platežna moć.

Brojni stanovnici RS primorani su da žive kao podstanari ili kod roditelja, zbog toga što nemaju dovoljno novca ni uslova za kupovinu stana ili kuće, koji, kako ističu u agencijama za nekretnine, i pored "pada" cijena uglavnom ostaju nerasprodati i prazni.

Da je krov nad glavom za mnoge nedostižan san, smatra i predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić, koja ističe da je do toga dovela isključivo slaba platežna moć.

- Mnogi stanovnici u RS svojim platama nisu u mogućnosti da kupe stan, kuću, pa čak ni plac, jer većina ima niska primanja. Na primjer, zaposleni u građevinarstvu sa platom od 370 maraka ne mogu ni da pomisle na stan, pa čak ni od nekih 40-45 kvadrata, jer nemaju novca da bi pokrili ratu za njega - istakla je Vrabičićeva.

U većini agencija za nekretnine u RS ističu da su cijene nekretnina dosta niže nego prethodnih godina, ali da je broj kupaca gotovo prepolovljen. Prema riječima vlasnika banjalučke agencije za nekretnine "Euro-agent" Senke Gatarić, cijene nekretnina su dosta pale.

- Cijene kvadrata stana u Banjaluci zavise isključivo od lokacije i gradnje, i kreću se od 1.400 do 1.800 KM. Rijetki kupci su uglavnom mladi bračni parovi, koji najčešće traže jednosoban ili manji dvosoban stan - istakla je Gatarićeva.

Iako su cijene placeva dosta povoljnije, Gatarićeva ističe da je mnogo više zainteresovanih za kupovinu stana.

- Cijene placeva u Banjaluci zavise od lokacije, pa tako kvadrat u Jablanici ili Kuljanima košta 20 maraka, na Petrićevcu i Starčevici oko 100 maraka, dok se na Laušu mogu pronaći po cijeni od 50 do 70 maraka - kazala je Gatarićeva.

Vlasnica agencije "Marić nekretnine" u Modriči Emilija Marić kaže da su cijene stanova nerealno visoke, ali da bi njihova prodaja po nižim cijenama upropastila građevinare.

- U Modriči cijena kvadrata stana nove gradnje košta od 1.200 do 1.400, dok je stara gradnja od 600 do 800 maraka - istakla je Marićeva i naglasila da je prodaja slaba, te da se uglavnom prodaju manji i jeftiniji stanovi i garsonjere.

U prijedorskom preduzeću za promet nekretnina "Agent" kažu da gotovo više niko ne kupuje stanove za gotovinu.

- Cijene se kreću od 1.000 do 1.100 KM za kvadratni metar za stanove u staroj gradnji i 1.500 KM za stanove u novogradnji - rekli su u ovom preduzeću.

Ista situacija je i u agencijama za nekretnine u Gradišci, u kojima ističu da samo rijetki pazaruju stanove.

- Situacija u posljednje tri godine veoma je teška. I ono što se proda, uglavnom je starija gradnja - istakao je direktor Privrednog društva "Arting invest" Boško Kasagić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da ekonomska situacija diktira ponašanje mladih i svih onih koji nemaju svoj stan.

- Opterećenja na stanogradnju iz godine u godinu su povećavana, zbog čega cijena nekretnina u novogradnji ne može da bude niža nego što je sada na tržištu, bez obzira na to što nema velike potražnje - kazao je Pavlović.

Dodao je da je problem u tome što ne postoji dugoročna strategija razvoja gradova, u smislu da gradovi i opštine pripreme lokacije za gradnju, čime bi bila jeftinija i gradnja. Oni koji odluče da žive kao podstanari moraju mjesečno da izdvoje nekoliko stotina maraka za kiriju, a iznajmljivanje stana najskuplje je u Banjaluci, gdje je za jedan dvosoban stan potrebno između 400 i 500 maraka, dok su u manjim gradovima i opštinama ove cijene znatno niže.

I iz udruženja Pokret potrošača RS poručuju da je niska platežna moć domaćinstava najodgovornija što mnogi moraju da rentiraju, umjesto da kupe sebi stan.

- Zbog niskih primanja, mnoga domaćinstva su u situaciji da sebi priušte samo osnovne životne potrepštine, zbog čega o kupovini bilo kakvih nekretnina i ne pomišljaju - istakli su u ovom udruženju.

Subvencije

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS ove godine odobrilo je 404 zahtjeva za subvencionisanja kamate na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u iznosu od jedan odsto postojeće kamate na odobreni kredit iz sredstava Investiciono-razvojne banke RS.

"Od 2008. godine odobreno je 1.850 zahtjeva i zaključno sa ovom godinom ukupno će za ovaj program biti izdvojeno 3.200.000 KM", istaknuto je u ovom ministarstvu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije