Investicije / NEKRETNINE

Kupovina stanova: Na javni poziv nije se prijavio nijedan investitor

09.06.2014. 09:20 / Izvor: Oslobođenje

Na javni poziv za investitore koji je Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo raspisalo za projekt koji podrazumijeva da se stanovi koji nisu prodati daju pod zakup na 10 godina, a da se nakon toga korisniku omogući kupovina tog stana pod povoljnijim uslovima, nije se prijavio nijedan investitor.

Kupoprodaja stana biće obavezna

Zato će ovo ministarstvo, kako nam je kazao Čedomir Lukić, resorni ministar, za desetak dana raspisati novi javni poziv.

"Razgovarali smo sa investitorima koji su nam kazali da nisu znali da je javni poziv raspisan, tako da će se prijaviti u ovom drugom roku. Nadamo se da ćemo naći dovoljan broj zainteresovanih kako bismo nakon toga krenuli sa javnim pozivom za korisnike. Sa investitorima koji se prijave Ministarstvo stambene politike KS-a će potpisivati sporazume na koje će Vlada KS-a davati saglasnost, a time će biti definisane ključne stvari. Odredit će se lokacija, veličina stana ali i cijena mjesečne zakupnine i kupoprodajna cijena tog stana amortizovanog za 10 godina, jer zakup će podrazumijevati 10 godina korištenja stana, a nakon toga obavezu kupoprodaje stana. To znači da aplikanti neće imati dilemu kolika sredstva moraju izdvajati mjesečno za korištenje stana i kolika će biti kupoprodajna cijena nakon 10 godina, kada budu u obavezi da uplate ostatak novca", kazao je ministar Lukić.

Mjesečno izdvajanje

Cijena zakupnine bit će sastavljena iz dva dijela, jedan dio su sredstva za korištenje stana, drugi dio otkupna sredstva za kupovinu stana, a zakupnina će se utvrditi na način da će u zavisnosti od tržišne vrijednosti cijena biti umanjena za iznos od 20 do 30 posto.

"Istovremeno će tržišna vrijednost zakupnine biti uvećana za taj iznos i to će biti ukupan iznos mjesečnog izdvajanja. Na ovaj način u toku 10 godina korisnik će prikupiti značajna sredstva koja će biti uvećana za podršku Vlade KS-a koja će biti definisana u vrijednosti od 10 posto kupoprodajne cijene stana, odnosno maksimalno do 10.000 KM. Te pare će Ministarstvo stambene politike uplaćivati investitoru u 10 jednakih godišnjih rata", istakao je ministar Lukić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije