Kuvajćani žele izgraditi veliko naselje i u Jajcu

17.03.2014. 13:00 / Izvor: nap.ba
Kuvajćani žele izgraditi veliko naselje i u Jajcu

Kraljevski grad Jajce godišnje posjeti oko 15.000 Arapi. Kuvajćani i Arapi posebno uživaju u Jajcu, jer obiluje vodom i mirom, a poznato je da ne traže turističke atrakcije kakve traži većina Europljana.

Kraljevski grad Jajce godišnje posjeti oko 15.000 Arapa, potvrdio je za novinsku agenciju Patria Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca. Kuvajćani i Arapi posebno uživaju u Jajcu, jer obiluje vodom i mirom, a poznato je da ne traže turističke atrakcije kakve traži većina Europljana.

"Najčešći i najbrojniji gosti u Jajcu, što se tiče dužih boravaka od sedam do deset dana, su upravo Arapi. Oni dolaze u smjenama i borave u motelima na jezeru jer im je voda najatraktivnija, kao i zelenilo. Uglavnom te arapske zemlje oskudijevaju vodom kao mi naftom i onda je njima interesantno sjedati pored vode i zelenila", kazao je za agenciju Patria Hadžić. On je dodao i da turisti posjećuju srednjovjekovni kompleks grada koji je bio kandidiran za listu UNESCO-a, posjećuju i bogomolje, stare kuće, dolaze čuti povijest jedne zemlje, obići hram boga Mitre - nepobjedivog boga Sunca, džamiju Esme Sultanije. Hadžić napominje da su imali ponude Kuvajćana za izgradnju naselja.

"Zajedno s načelnikom grada radimo na tome. Tražimo i nekog tko će napraviti dobar hotel. Imali smo neslužbenih ponuda za izgradnju naselja, ali to su još pregovori. Nama bi to bilo jako interesantno. Moguće je da Kuvajćani to financiraju, ali moramo se jače angažirati oko toga kako bismo privukli interes", dodao je Hadžić. Kuvajtski investitori kupili su na području općine Hadžići, na potezu Osenik - Tarčin skoro 160 tisuća kvadrata zemljišta gdje žele izgraditi stambeno-rezidencijalni kompleks s pratećim zajedničkim sadržajima zatvorenog tipa, po idejnom projektu zeničke tvrtke A Eling.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije