Investicije / PROJEKTI

Livno u novom projektu češke razvojne agencije i UNDP-a

07.11.2018. 07:52 / Izvor: Akta.ba

Grad Livno, pored Mrkonjić grada i Općine Maglaj, sudjeluje u projektu jačanje otpornosti na katastrofe koji financira Republika Češka, a realizira UNDP. Tim povodom gradonačelnik Grada Livna Luka Čelan sa suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima UNDP-a na kojem je dogovorena dinamika aktivnosti projekta te je predstavljena online platforma DRAS - Sistem za analizu rizika od katastrofa. Riječ je o sustavu koji će pružati ažurne podatke o izloženosti poplavama, klizištima, potresima, požarima te minsko sumnjivim površinama a s ciljem promjene pristupa smanjenju rizika od katastrofa na određenom lokalitetu.

Služit će za procjenu rizika na lokalnoj razini, kao i za ažuriranje planova za zaštitu i spašavanje, izradu priručnika za djelovanje u katastrofama i obuke za upravljanje katastrofama za gradonačelnike i načelnike te za stožere civilne zaštite.

Ovaj novi projekt rezultat je dosadašnje uspješne suradnje Grada Livna s Republikom Češkom i UNDP-em. Projektom će se pokušati odgovoriti na neka od važnih pitanja u oblasti smanjenja rizika od katastrofa u spomenute tri jedinice lokalne samouprave. To se prvenstveno odnosi na jačanje planiranja i koordinacije, te jačanja kapaciteta upravljanja kriznim situacijama koristeći moderne tehnologije i međunarodna iskustva, saopšteno je na stranići Grada.

PODIJELI:

TAGOVI:

Luka Čelan

UNDP

DRAS

kriza

zaštita

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije