Ljubinje dobija solarnu elektranu

17.07.2018. 08:51 / Izvor: Oslobođenje
Ljubinje dobija solarnu elektranu

Riječ je o investiciji koja je procijenjena na 150 miliona KM, a izabrani ponuđač u potpunosti će finansirati projekt.

Na području opštine Ljubinje trebala bi se graditi najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini. Naime, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS-a raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama na području ove opštine.

Kako je za Oslobođenje kazao Darko Krunić, načelnik Opštine Ljubinje, javni poziv je raspisan krajem juna, i biće otvoren mjesec, tačnije do 27. jula.

65 megavata

"Riječ je o investiciji koja je procijenjena na 150 miliona KM, a izabrani najbolji ponuđač u potpunosti će finansirati ovaj projekt", kazao je Krunić, dodajući da bi, ako sve bude teklo po planu, radovi trebali početi najesen.

Solarna elektrana koja bi se trebala graditi na Ljubinjskom brdu trebala bi biti snage 65 megavata, što je činiji jedinom elektranom na području BiH tolike instalisane snage, a planirana je proizvodnja oko 104 gigavat-sati električne energije godišnje.

"Elektrana će se graditi na površini od 80 hektara zemljišta, a planirano je da bude postavljeno 260.000 solarnih modula snage 250 vati, te druga oprema", kazao je Krunić, dodajući da će koncesija biti dodijeljena na period od 50 godina.

Kako je dodao Krunić, inicijativu za raspisivanje javnog poziva i dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane pokrenula je firma IFS Solar iz Ljubinja, koja je u većinskom vlasništvu turske kompanije Kapital group.

Akumulacija

"U međuvremenu smo dobili informacije da postoji još zainteresovanih kompanija za ovaj projekt i to kompanije iz Austrije i Kine", kazao je Krunić, te dodao da bi rok za završetak radova trebao biti dvije godine.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaća i strana, pravna i fizička lica ili konzorciji koji ispunjavaju uslove iz Zakona o koncesijama.

Osim ove, protekle sedmice u Ljubinju su počeli radovi na izgradnji akumulacije za vještačko jezero za napajanje gornjeg Ljubinjskog polja.

Kako je kazao Krunić, s obzirom na to da Ljubinje nema svoje izvorište, sada će poljoprivredni proizvođači imati siguran izvor navodnjavanja svojih površina. Vrijednost projekta je 2.700.000 KM, a gradnja će trajati godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije