Investicije / NEKRETNINE

Lukić: Etažni vlasnici moraju potvrditi vlasništvo nad stanom

19.12.2018. 14:04 / Izvor: Fena

Ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić  danas je pred zastupnicima Skupštine KS kazao da etažni vlasnici, ipak, moraju potvrditi vlasništvo nad stanom zbog pojedinaca koji ne izvršavaju svoju obavezu, odnosno onih koji ne plaćaju održavanje zgrade.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su danas na sjednici od resornog ministra Lukića zatražili objašnjenje zašto je od građana KS zatražio dokaz o etažnom vlasništvu, na osnovu čega je upućen zahtjev, jer se, kako je rečeno,  time građani izlažu troškovima, te su upitali  da li postoji mogućnost produženja roka za 20 dana.

Naime, prošle sedmice je resorno ministarstvo poslalo  obavijest etažnim vlasnicima da su dužni do 31. decembra 2018. godine dostaviti upravniku, lično ili putem predstavnika etažnih vlasnika, dokaz o etažnom vlasništvu, a da je upravnik  obavezan voditi računa o zaštiti ličnih podataka.

Za neizvršavanje te obaveze predviđena je novčana kazna u iznosu od 200 do 2.000 KM

Ministar Lukić je kazao da je zahtjev propisan članom Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

Cilj mjera, pojasnio je Lukić, je da se umanji šteta nanesena građanima,  jer postoji veliki broj etažnih vlasnika koji svoj status nikada nisu potvrdili.

"Posljedica toga je da upravnici nemaju podatak kome trebaju da ispostave naknadu za održavanje, ne znaju ni koga trebaju da utuže (neplatiše), a kako bi onima koji plaćaju pristigla sredstva za održavanje zgrade", istakao je ministar Lukić.

Lukić je odgovarajući na upit zastupnika kazao da nije problem produžiti rok „jer problem postoji već 17 godina, pa može čekati još, ali je bila namjera da se tome stane ukraj“.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije