Investicije / PROJEKTI

Mahmutovac dobija novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, projekat od 1,3 mil. KM

18.07.2020. 08:58 / Izvor: Akta.ba

U starogradskom naselju Mahmutovac u toku je treća faza velikog projekta postavljanja nove vodovodne i kanalizacione mreže, kao i oborinske odvodnje kroz projekat vrijedan više od 1,3 miliona konvertibilnih maraka. Radi se o projektu koji je počeo 2018. godine iz mjesne zajednice Bistrik, preko Toka-Džeke do Mahmutovca, a obuhvatio je ulice Bistrik potok, Pastrma i Kurtin sokak, dok se sada radi u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak.

Postavlja se nova vodovodna i kanalizaciona mreža, te rješava oborinska odvodnja. Ukupno će na cijeloj dionici biti postavljeno 1.200 metara nove kanalizacione mreže i nešto manje vodovodne s obzirom da nije bilo potrebe za njenom zamjenom u ulicama Bistrik potok i Pastrma.

Radove na Mahmutovcu obišao je u petak općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima. Sa izvođačima radova razgovarao je o dinamici i eventualnim problemima na terenu dok su građani imali samo riječi hvale za radove na koje su dugo čekali.

“Mi smo imali problem skoro pedeset, šezdeset godina sa kanalizacijom. Ja sam starosjedilac u Pajama i svakog mjeseca smo po dva-tri puta zvali preduzeće ‘Rad’ da pročisti kanalizacione cijevi. Ovo će za nas biti pravo olakšanje. U ovom naselju ima oko 500 domaćinstava koji će sada imati vodu i kanalizaciju kako treba, a do sada to nije tako bilo,", spričao je Fuad Bećić.

U razgovoru sa građanima načelnik Hadžibajrić je pojasnio da se projekat radi od 2018. godine, ali i da će se nakon ovih ulica nastaviti raditi u ulicama Kamenica i Sulejmana Zolja, čime će biti riješen još jedan veliki infrastrukturni problem.

"Prije dvije godine smo počeli velike radove na ovom potezu kada smo krenuli od sjedišta ‘Jedilera’ na početku Bistrika. Rađen je kompletan Kurtin sokak, investicija od 415.000 KM, potom ulice Pastrma i Bistrik potok dodatnih 180.000 KM, i evo završna faza u dijelu mjesne zajednice Mahmutovac, investicija je vrijedna oko 750.000 KM. Infrastruktura doprinosi osnovnoj kvaliteti života i mi kao lokalna zajednica se ne bavimo visokom politikom, naše je da građanima pružimo normalan život i uslove", kazao je načelnik Hadžibajrić i najavio nove projekte.

“Da bi kompletirali i samim tim okončali problem podzemne infrastrukture na Mahmutovcu, u toku je priprema tenderske dokumentacije za radove u ulicama Kamenica i Sulejmana Zolja. Riječ je još jednoj velikoj investiciji vrijednosti oko 600.000 KM, a radovi bi mogli početi u septembru. Time bi lijeva strana Miljacke bila potpuno završena, a namjera nam je naredne godine isti ovaj problem rješavati na drugoj strani rijeke Miljacke, odnosno općine Stari Grad", dodao je.

Rok za završetak radova na Mahmutovcu je 80 dana, a izvodi ih firma Mibral d.o.o. Prema riječima vlasnika firma Milana Bralovića, teren je težak za rad, ali će rok biti ispoštovan.

"Teren je jako težak, zahtjevan. Ulice su uske i neprohodne i dosta je kamena u zemlji kao i podzemnih instalacija. Radimo teško i usporeno ali nam i službe puno pomažu u rješavanju tekućih problema na terenu i to nam jako puno znači i vjerujem da ćemo u roku ćemo završiti projekat", kazao je Bralović.

Radovi koji se trenutno izvode na Mahmutovcu se finansiraju sredstvima Općine Stari Grad, te Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Zajedničko finansiranje je rezultat sporazuma dvije institucije o sufinansiranju ovog projekta od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije