Malo ulažemo koliko nam turizam vraća

21.07.2017. 09:15 / Izvor: Nezavisne novine
Malo ulažemo koliko nam turizam vraća

Vlada FBiH odlučila je juče da sa 2,7 miliona maraka podrži projekte u turizmu, što je, prema riječima radnika i stručnjaka u turizmu, malo.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je juče da sa 2,7 miliona maraka podrži projekte u turizmu, što je, prema riječima radnika i stručnjaka u turizmu, malo u odnosu na ono što ova privredna grana vraća i donosi.

Novac će biti raspoređen u šest projekata, kazala je juče Edita Đapo, federalni ministar turizma i okoliša, od čega 1,1 milion KM za unapređenje ugostiteljske infrastrukture, 400.000 će biti izdvojeno za sportsko-rekreativni i avanturistički turizam, a 300.000 će pripasti agencijama koje dovode turiste u BiH. Za stručno usavršavanje turističkog osoblja namijenjeno je 200.000 KM, otkup suvenira 165.000 maraka, a po 100.000 maraka će biti izdvojeno za izgradnju šetališta "BH-Bivak" u Neumu, za podršku projektu "Via Dinarica", te za Sajam turizma u sarajevskoj "Skenderiji".

Đapo je navela da će prilikom sprovođenja programa unapređenja izrade i plasmana turističkih suvenira posebna pažnja biti posvećena angažmanu nezaposlenih, žena, mladih i ljudi s invaliditetom. Edvard Kapetanović, član Federalne turističke zajednice, kaže da s obzirom na to koliko su minorna ulaganja u turizam, ovaj novac se može smatrati značajnim, ali i da se generalno u cijeloj zemlji najmanje ulaže u oblast za koju tvrdi da je jedina razvojna šansa cijele zemlje.

"Svi se zaklinju u turizam i u njegovu razvojnu komponentu, a nikog nema da donese prave mjere i da ga proglasi prioritetnom privrednom granom i omogući olakšice. Ova država, koliko je meni poznato, može jedino živjeti od turizma i struje, sve ostalo je u povojima", kazao nam je Kapetanović.

Ramiz Bašić, iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, kaže kako je ovaj iznos nešto veći od prošlogodišnjeg, ali i dalje mali, te da je trebalo da bude duplo veći s obzirom na to da se sva ulaganja u ovu oblast višestruko vraćaju.

"Potrebno nam je veće ulaganje u obnovu kulturno-istorijskih spomenika i pristup njima. Svako naše veće turističko mjesto ima jednu do dvije lokacije koje su atraktivne, a koje je rat porušio, a neophodna im je sanacija i promocija. Cijela naša putna infrastruktura nije baš najbolja i valjalo bi i u nju ulagati. Svako turističko mjesto trebalo bi da bude uređeno, da ima turističke centre i kvalitetne smještajne kapacitete. Dio objekata u Mostaru kod Staroga mosta bi mogao biti neki primjer", kazao nam je on.

Podaci Svjetske turističke organizacije za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju kako je BiH na šestom mjestu u Evropi po porastu broja turista od 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a što je četiri puta više od evropskog prosjeka. Prema Izvještaju o konkurentnosti u oblasti putovanja i turizma za 2017, Svjetskog ekonomskog foruma, BiH je na 113. mjestu od 136 zemalja po turističkoj konkurentnosti u svijetu. Vlasti u BiH veoma loše su ocijenjene po pitanju davanja prioriteta ovoj oblasti, što pokazuje i da smo 124. zemlja na svijetu po budžetskim ulaganjima u turizmu. Najzastupljenija podgrana turizma u podsticajima je sportski turizam, pa slijede turistička infrastruktura, recepcijski i banjski turizam, zaštićena područja, te kulturno-istorijski turizam.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije