Manjinski dioničari protiv stečaja u Komosu

04.08.2014. 15:55 / Izvor: Fena
Manjinski dioničari protiv stečaja u Komosu

General Servis d.o.o. Sarajevo, kao jedan od manjinskih dioničara poduzeća JP Komos d.d. Mostar, energično se protivi provođenju stečajnog postupka u Komosu.

General Servis d.o.o. Sarajevo, kao jedan od manjinskih dioničara poduzeća JP Komos d.d. Mostar, energično se protivi provođenju stečajnog postupka u Komosu i inzistira na realizaciji usvojenog programa mjera za sanaciju tog komunalnog poduzeća.

Kako je priopćeno iz General Servisa, direktorica Komosa Vesna Mrgan-Karanović pred Općinskim sudu u Mostaru podnijela je prijedlog za provođenje stečajnog postupka nad poduzećem Komos, koje djeluje u istočnom dijelu Mostara.

U General Servisu navode kako je ovakva odluka dokaz maćehinskog odnos rukovodstva grada Mostara, većinskog vlasnika, prema Komosu, čiji je krajnji cilj potpuna blokada njegovog rada i na kraju njegovo gašenje.

"Skupština poduzeća je 9. 5. 2014. godine održala sjednicu na kojoj je, u uvjerenju da poduzeće ima perspektivu da postane stabilno i prosperitetno ukoliko se, kako od većinskog vlasnika tako i od strane malih dioničara iskaže domaćinski odnos,  izglasan, sa sto posto glasova za, program mjera za sanaciju poduzeća kojim se pored ostalih mjera predviđaju konkretni koraci ka ozdravljenju firme, što prije svega podrazumijeva utvrđivanje i uknjižbu imovine poduzeća, sistematizaciju radnih mjesta i reorganizaciju poslovanja i izvršavanje obaveza", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je tom prilikom i Vesna Mrgan-Karanović bila za provođenje sanacije poduzeća, ali je Skupštini zatajila da je mjesec dana ranije podnijela prijedlog za provođenje stečajnog postupka.

"Ponašanje Vesne Mrgan-Karanović možda najbolje oslikava odnos koji većinski vlasnik, iskazuje dugi niz godina prema poduzeću Komos. Deklarativno se zalagati za opstanak i razvoj poduzeća, a aktivno raditi na njegovom uništenju, je matrica na kojoj funkcioniraju gradske vlasti grada Mostara u sektoru komunalne djelatnosti", stoji dalje u priopćenju.

Iz General Servis d.o.o. Sarajevo poručuju kako su se ovakvom maćehinskom i nezakonitom odnosu većinskog vlasnika usprotivili mali dioničari koji se, uvjereni da poduzeće ima perspektivu, energično protive provođenju stečajnog postupka i inzistiraju na realizaciji usvojenog programa mjera za sanaciju poduzeća".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije