Memorandum Vlade HBŽ i švicarske kompanije, žele upravljati ekosustavom za obnovljive energije

23.07.2021. 08:05 / Izvor: Akta.ba
Memorandum Vlade HBŽ i švicarske kompanije, žele upravljati ekosustavom za obnovljive energije

ZE ovim memorandumom pristaje osnovati i registrirati GET Holding i GET SPV i osigurati dovoljno početnih sredstava za ovu fazu.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin potpisao je u četvrtak u Švicarskoj Memorandum o razumijevanju s gospodarskim društvom Zero Emissions Ag (ZE), kojim će ta Vlada postati vlasnik 10 posto temeljnog kapitala GET Holdinga, izvijestili su iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Gospodarsko društvo Zero Emissions Ag ima za cilj razviti, izraditi i upravljati ekosustavom za obnovljive energije, gdje se ponuda i potražnja za ekološki prihvatljivim energijama kombinira na jednom mjestu- Ekološko-energetsko-tehnološka zona ili GET-Zona.

Nakon potpisivanja Memoranduma dugoročna i strateška suradnja GET-zona između Vlade Hercegbosanske županije i ZE-a bit će dogovorena i izvršena u obliku obvezujućeg sporazuma članova društva. 

ZE ovim memorandumom pristaje osnovati i registrirati GET Holding i GET SPV i osigurati dovoljno početnih sredstava za ovu fazu, osigurati obvezu za financiranje maksimalnog iznosa od 50 milijuna eura, čiji točan iznos će se utvrditi sporazumom.

Potpisom Memoranduma stvoreni su preduvjeti kojim Zero Emissions Ag pristaje osnovati i registrirati GET-Holding i GET-zone. GET-zone će biti podijeljene u tri djela.

Prvi dio (zajedničkim imenom GET-SPV) će biti "GET Wind" koji se odnosi na inženjering, nabavu, izgradnju i rad vjetroparkova planiranog kapaciteta oko 800 MW.

Drugi dio "GET Hydro" odnosi se na izgradnju hidroelektrane s akumulacijskim pumpama planiranog kapaciteta oko 1100 MW.

Treći dio "GET Farma servera" je inženjering i planiranje Farme servera u kojoj je potpuno razvijena i spremna za izgradnju na naknadno utvrđenoj lokaciji.

Vlada Hercegbosanske županije će prema zakonu pružiti GET Holdingu informacije, stručnu pomoć i dokumente u svrhu pribavljanja svih potrebnih suglasnosti.

Uz predsjednika županijske Vlade, na potpisivanju su bili prisutni i predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić i županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije