Mibral u Boljakovom Potoku stvorio preduslove za gradnju separatne kanalizacije

15.10.2019. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Mibral u Boljakovom Potoku stvorio preduslove za gradnju separatne kanalizacije

U ulici Smaila Šikala u naselju Boljakov Potok u toku je izgradnja separatne kanalizacione mreže.

U ulici Smaila Šikala u naselju Boljakov Potok u toku je izgradnja separatne kanalizacione mreže, čijom izgradnjom će se riješiti dugogodišnji problem fekalne i oborinske odvodnje za oko dvije stotine domaćinstava.

Radi se o veoma kompleksnom i zahtjevnom projektu, koji se radi u gornjem padinskom dijelu jednog od najgušće naseljenih dijelova općine Novi Grad, a koji nije imao tehnički adekvatnu kanalizacionu mrežu, što je stanovnicima tokom većih padavina uzrokovalo velike probleme.

Kako nam je potvrdio Dejan Jovović, šef gradilišta, radnici građevinske firme „Mibral“ izvršili su izmještanje plinskih instalacija u dužini od oko 220 metara, što je bio preduslov za izvođenje radova na izgradnji kanalizacione mreže.

"Da bi se napravio koridor za izgradnju separatnog sistema prethodno je bilo neophodno izvršiti izmeštanje gasovoda. U toku je izgradnja separatnog kolektora, gdje je izvedeno oko 150 metara cjevovoda, a vrši se polaganje visokokvalitetnih poliesterskih cijevi FI500, 400 i 300, sa izvođenjem kišnih i fekalnih kućnih priključaka“, izjavio je Jovović.

Radovi se izvode od autobuske okretaljke za gradski saobraćaj prema gornjem dijelu naselja, a s obzirom na činjenicu da veliki broj stanovnika ovu ulicu svakodnevno koristi, radit će se dio po dio projekta kako bi se odmah nakon polaganja cjevovoda i zatrpavanja kanala moglo pristupiti sanaciji i asfaltiranju ceste. Na izvedenom dijelu svi rovovi su tehnički propisno zatrpani i nabijeni do potrebne zbijenosti, a shodno vremenskim uslovima u narednom periodu pristupt će se asfaltiranju ceste.

Kanalizacioni sistem će se graditi do ulice Adema Buče, koja će biti priključena na novoizgrađeni sistem separatne kanalizacije. Time će se riješiti odvodnja iz gornjeg dijela ulice Adema Buče kojeg nije bilo moguće rekonstruirati prilikom rekonstrukcije te ulice.

Ukupna vrijednost projekta je oko milion konvertibilnih maraka, a radovi će se izvoditi u ovoj i idućoj godini.Ove godine osigurano je 660.000 KM, dok će u idućoj godini biti izdvojen ostatak sredstava neophodnih za završetak jednog od najvećih i najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture Općine Novi Grad Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije