Milijunski vrijedni radovi u Odžaku ulaze u završnu fazu

17.02.2018. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Milijunski vrijedni radovi u Odžaku ulaze u završnu fazu

U Mjesnoj zajednici Vrbovac izgrađeni su u rekordnom vremenu vodocrpilište, objekt za pročišćavanje pitke vode.

Unatoč zimskom vremenu građevna sezona na gradilištima u Potočanima, Jošavi i Vrbovcu neprekidno traje i već ove godine oko tri tisuće stanovnika dobiti će mogućnost priključka na vodoopskrbni sustav. Milijunski vrijedni radovi ulaze u završnu fazu nakon koje će već tijekom ljeta dugogodišnji problem nedostatka pitke vode u tom dijelu odžačke općine biti trajno riješen.

U Mjesnoj zajednici Vrbovac izgrađeni su u rekordnom vremenu vodocrpilište, objekt za pročišćavanje pitke vode, trafo stanica i sabirni bazen u što je uloženo 643 tisuće maraka.

Nakon toga izgrađeno je 5,7 kilometara primarne vodovodne mreže, vrijedne, s uračunatim PDV-ovom, oko 318 tisuća maraka, a ovih dana pristiže materijal i za početak gradnje 6,6 kilometara sekundarne mreže.

Dosad je u okončane radove na području Vrbovca uloženo milijun i 18 tisuća maraka, ne računajući ugovorenih 203 tisuće i 900 maraka s izvođačem radova koji je već uveden u posao izgradnje sekundarne mreže.

Sredstva za ovako vrijednu i za građane najpotrebniju investiciju osigurali su najvećim dijelom Županija Posavska, UNDP-e, Fond za zaštitu okoliša Federacije i Općina Odžak. Uporedo s radovima u Vrbovcu, građevni strojevi neprekidno rade, kada to vremenski uvjeti dozvole, i na dionici Potočana i Jošave gdje je već izgrađena crpna stanica i 5,7 kilometara glavnog cjevovoda.

U tu prvu fazu utrošeno je 152 tisuće i 386 maraka, a 500 tisuća kuna za nastavak radova osigurao je Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kako navode u nadležnim općinskim službama, u tijeku je izgradnja 8,6 kilometara sekundarnog cjevovoda, koja treba biti okončana za najdulje tri mjeseca. Projekti vodoopskrbe na koji mještani Vrbovca, Jošave i Potočanima čekaju godinama, spadaju i među prioritete u općini.

Završetkom projekta vodoopskrbe, koji se očekuje tijekom ljeta ove godine, preko tri tisuće mještana tih naselja imat će vodu u svojim domovima. To je jedan od prioriteta, kojega smo i ranije prepoznali, a ova godina bit će i u znaku njegova završetka.

"Ovim putem se posebno želim zahvaliti vladi Županije Posavske na velikoj pomoći u realizaciji tog projekta, ali isto tako i federalnom Fondu za zaštitu okoliša, UNDP-u i Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske", kazao je Jakov Ivanković, načelnik odžačke općine.

Građani Vrbovca, Jošave i Potočana godinama se suočavaju s nestašicom pitke vode. Većina bunara je presušila, a nestašica sve više pogađa i ratare koji se bave ili se planiraju baviti povrtlarskim kulturama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije