Milion KM za dekarbornizaciju industrijskog i stambenog sektora u TK

22.12.2020. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Milion KM za dekarbornizaciju industrijskog i stambenog sektora u TK

Bitna razlika u odnosu na dosadašnje programe jeste da će ovim programom biti obuhvaćeni i obrti, odnosno obrtnici, što do sada nije bio slučaj.

Plasman 1 miliona KM za mala i srednja preduzeća i obrte te fizičke osobe u sklopu projekta Kantonalni "zeleni plan" - Dekarbornizacija industrijskog i stambenog sektora, bio je povod za današnji susret ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvira Rožnjakovića sa menadžerom programa za ublažavanje klimatskih promjena Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) Sinišom Rodićem i projekt menadžerom Sinišom Ubiparipovićem.

"Zahvaljujući saradnji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i UNDP osigurali smo novih miliona KM za Tuzlanski kanton. Radi se o Programu Kantonalni "zeleni plan" - Dekarbornizacija industrijskog i stambenog sektora, kojim ćemo za 100 domaćinstava i 15 MSP i obrta sufinansirati mjere dekarbonizacije i energijske efikasnosti", kazao je ministar Rožnjaković i dodao da mjere podrazumijevaju ugradnju toplotne fasade, zamjenu prozora i vrata, zamjenu sistema grijanja obnovljivim izvorima energije i drugo.

Bitna razlika u odnosu na dosadašnje programe jeste da će ovim programom biti obuhvaćeni i obrti, odnosno obrtnici, što do sada nije bio slučaj.

Javni poziv za realizaciju ovih sredstava trebao je biti objavljen do kraja godine, ali će zbog određenih procedura UNDP-a, taj termin biti prolongiran za početak naredne godine.

"Radi se o prvom projektu ovog tipa kojeg realiziramo u Bosni i Hercegovini, a koji bi trebao da bude model po kojem će se slični projekti realizirati i u drugim sredinama. Zbog kvalitetnije pripreme, potrebno nam je neko kraće vrijeme. Imajući u vidu da trenutno izlazimo iz ove građevinske sezone, smatramo da ćemo sve pripreme okončati do kraja zime, tako da javni poziv objavimo prije početka naredne građevinske sezone", kazao je Rodić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije