Milion KM za obnovu škole "Zmaj Jova Jovanović"

21.09.2020. 09:50 / Izvor: Akta.ba
Milion KM za obnovu škole 'Zmaj Jova Jovanović'

Radovi na ovoj školi će koštati oko milion KM i obezbijeđeni su kroz projekat "Energetske efikasnosti".

Velika obnova jedne od najstarijih banjalučkih osnovnih škola, "Zmaj Jova Jovanović", počeće ovih dana u okviru ovogodišnjeg plana sanacije škola i vrtića, vrijednog 6,5 miliona KM.

Radovi na ovoj školi će koštati oko milion KM i obezbijeđeni su kroz projekat "Energetske efikasnosti".

Od energetskih mjera na ovoj školi, planirana je zamjena postojećih vanjskih prozora i vrata, postavljanje toplotne izolacije na fasadne zidove i krov objekta, te ugradnja termostatskih ventila i pumpi.

Direktorica OŠ "Zmaj Jova Jovanović" Dijana Bogdanović kaže da su sa radošću dočekali rekonstrukciju objekta, koji se od 1971. godine nalazi na sadašnjoj lokaciji.

"Zahvalni smo institucijama što su prepoznali da ovaj objekat zaista zaslužuje kompletnu sanaciju, posebno uzimajući u obzir činjenicu da stalno imamo povećanje broja učenika. Po okončanju svih planiranih radova, naši đaci i nastavnici dobiće mnogo bolje uslove za rad", zaključila je ona.

U okviru ovogodišnjeg plana obnove školskih objekta, u toku su obimni radovi na objektu škole "Branko Ćopić" u Boriku, za šta je takođe kroz projekat energetske efikasnosti obezbijeđeno oko 700.000 KM.

Istovremeno, na Stračevici je u toku gradnja sportske dvorane OŠ "Branko Radičević", za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 950.000 KM.

Uz ove dvije, ovogodišnjim planom obuhvaćene su i područna škola u Pavlovcu, srednja Ekonomska škola, te škola u Stričićima koja je dobila novu stolariju i obnovljenu fiskulturnu salu.

Kako su potvrdili u Odjeljenu za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport – radovi su planirani i u Osnovnoj školi "Branislav Nušić" i područnoj školi u Drakuliću. Uz školu u Borkovićima planirana je gradnja dječijeg igrališta.

Sveukupno,  6,5 miliona KM biće izdvojeno ove godine za rekonstrukciju ili gradnju 17 školskih ili predškolskih objekata. Sredstva su obezbijedili Grad, Svjetska banka kroz projekat "Energetske efikasnosti" koji implementira Ministrastvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zatim Ministarstvo prosvjete i kulture RS, UNDP, Vlada Srbije i japanska Vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije