Milioni protjeruju sušu iz plantaža

16.05.2017. 08:46 / Izvor: Glas Srpske
Milioni protjeruju sušu iz plantaža

Bratunac, Maglajani u Laktašima, Ljubinsko i Trebinjsko polje uskoro će postati gradilišta na kojima će “nicati” sistemi za navodnjavanje.

Bratunac, Maglajani u Laktašima, Ljubinsko i Trebinjsko polje uskoro će postati gradilišta na kojima će “nicati” sistemi za navodnjavanje vrijedni više od 24 miliona američkih dolara.

Projekte provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata. Iz kreditnih sredstava Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) obezbijeđeno je 20,5 miliona američkih dolara, a u toku realizacije projekta potrebno je izdvojiti i dodatnih 3,61 milion dolara iz budžeta RS, opština i učešća krajnjih korisnika. U ministarstvu kažu da će radovi prvo početi u Bratuncu i to ovog mjeseca.

"Projekat u Bratuncu obuhvata gradnju 26 podsistema za navodnjavanje na 17 lokacija veličine do 50 hektara, ukupno 436 hektara. Vrijednost radova je 8,12 miliona maraka, a obezbijeđeno je i učešće lokalne zajednice u iznosu od 15 odsto", rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Ova vijest najviše je obradovala malinare, jer im suša više neće umanjivati prinose. Sa proizvodnjom od oko 3.500 tona malina godišnje i sa 1.300 uzgajivača opština Bratunac je lider u BiH u uzgoju ove kulture.

Gradnja sistema za navodnjavanje na području Trebinjskog polja je planirana na oko 860 hektara, a riječ je o vinogradima i povrtlarskoj proizvodnji.

"Za ovu lokaciju završena je izrada tehničke dokumentacije, a u  toku je priprema dokumenata koji razmatraju uticaj na životnu sredinu", kazao je Macanović i dodao da je procedura pribavljanja građevinske dozvole u toku.

Prema njegovim riječima poziv za podnošenje ponuda za izvođenje radova će biti objavljen narednih dana.

"Radovi bi trebalo da počnu u avgustu ove, a da budu završeni naredne godine. Vrijednost radova je 5,5 miliona maraka", objasnio je Macanović.

Macanović je dodao da su predstavnici Grada Trebinje potvrdili da je obezbijeđen novac za sufinansiranje projekta.

"U Ljubinjskom polju biće navodnjeno 250 hektara za proizvodnju trešnje, višnje i povrća. Završena je izrada tehničke dokumentacije", kazao je on i dodao da je objavljivanje tendera za izvođenje radova predviđeno u ovom mjesecu.

Ističe da je riječ o projektu vrijednom 3,3 miliona maraka.

"Potrebno je obezbijediti učešće lokalne zajednice od 15 odsto vrijednosti radova, a opština Ljubinje treba da riješi i imovinske odnose na toj lokaciji", naglasio je Macanović.

U Maglajanima u opštini Laktaši biće navodnjeno 160 hektara zamljišta za sjemensku proizvodnju. Korisnik tog zemljišta je Poljoprivredni institut Banjaluka, a investicija je vrijedna 1,80 miliona maraka.

Podsjetio je da je realizacija projekta navodnjavanja počela gradnjom sistema u Bijeljini, tačnije u mjestu Novo Selo i Pelagićevu i Gojkovu i Stakića polju na ukupno 824 hektara. Sistemi u Bijeljini i Pelagićevu su završeni i dati koncesionarima na korišćenje, upravljanje i održavanje 2014. godine i to u Novom Selu kod Bijeljine, koje koristi PD “Semberija” i u Pelagićevu koje koristi PD “Napredak”.

Gradiška i Semberija

Aleksandar Macanović je istakao da bi u maju trebalo da bude završen izbor projektanata koji treba da pripreme idejne i glavne projekte sistema za navodnjavanje u Gradišci i u Semberiji, uz mogućnost fazne realizacije ovih projekata, te izvođenje radova tokom 2018. i 2019. godine.

Riječ je o dva velika projekta, od kojih bi u Potkozarju, trebalo da bude navodnjavana površina od 1.500 do 2.000 hektara, za voćarsku proizvodnju, na području Bijeljine je planirano navodnjavanje 500 hektara za povrtlarsku proizvodnju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije