Investicije / PROJEKTI

Milionska investicija: Slijedi obnova pet novih školski objekata u ZDK

24.11.2018. 08:14 / Izvor: Akta.ba

U okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH, koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, putem implementacione jedinice, realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, još 5 školskih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu će dobiti novo, energetski efikasno ruho.

Tim povodom, je potpisan ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja BiH i predstavnika kompanije ITC  d.o.o. Zenica koja je izabrana za izvođača radova.

Nešto više od 1.200.000 KM će biti uloženo u obnovu, a planirani su radovi na JU OŠ „Vladimir Nazor“ Zenica, JU „Gimnazija“ Visoko, JU „Druga Osnovna Škola“ Zavidovići, Srednja škola „Stjepan Radić“ Usora i JU SŠ Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj. Svi radovi će biti realizovani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti. Nakon realizacije projekta, pored ušteda na troškovima za energiju, očekuje se i značajno smanjenje emisije CO2.

"U proteklom periodu, u sklopu ovog projekta, u Zeničko-dobojskom kantonu je obnovljeno 11 objekata, od čega je 10 osnovnih i srednjih škola i jedna bolnica. U te objekte su ukupno investirana skoro 4 miliona KM, a procijenjene uštede su skoro 1.4 miliona KM. To dovoljno govori o uspješnosti naše dosadašnje suradnje. Iznimno mi je drago da će i korisnici javnih ustanova čija je obnova previđena ovim ugovorom osjetiti isti komfor, a i da će u njihovim budžetima biti osjetna ušteda", izjavio je tim povodom ministar prostornog uređenja, Josip Martić.   

Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, sanacije krova, zamjene vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uslove boravka korisnika i rada uposlenika ovih ustanova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije