Milionski projekt počinje na proljeće na području općine Stari Grad

02.02.2021. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Milionski projekt počinje na proljeće na području općine Stari Grad

Rekonstrukcije vodovodne i separatne kanalizacione mreže u dijelovima ulica Obala Isa-bega Ishakovića, Veliki Alifakovac, Alifakovac, Maguda i Megara.

Dugogodišnji problem loše vodovodne i kanalizacione mreže, ispucalih cijevi i isticanja vode na kolovoz stanovnika Alifakovca, Magude i Megare konačno bi mogao biti riješen.

Naime, na proljeće bi trebao početi veliki projekat rekonstrukcije vodovodne i separatne kanalizacione mreže u dijelovima ulica Obala Isa-bega Ishakovića, Veliki Alifakovac, Alifakovac, Maguda i Megara. Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 1,3 miliona konvertibilnih maraka, ali njegova realizacija ponajviše će zavisiti od sredstava Kantona Sarajevo jer je planirano da se projekat finansira od namjenskih sredstava - vodnih naknada, koje Kanton uplaćuje Općini.

Kako je najavio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić ovim projektom riješio bi se veliki problem u mjesnoj zajednici Babića bašča. „Najavili smo ovaj projekat na Zboru građana koji smo nedavno održali u mjesnoj zajednici Babića bašča i kako sam i tada rekao, ovo će biti veliki projekat koji će zahtijevati strpljenje građana dok sve završimo. Bit će zamijenjene sve instalacije i vodovodne i kišne i fekalne, na dionici od Hadžijske džamije na Alifakovcu, pa sve do ulice Megara“, istakao je Hadžibajrić. Dodao je kako na ovom dijelu infrastruktura nije zamijenjena skoro 80 godina.

"S ovim radovima i projektima koje smo prethodnih godina uradili na Bistriku, Toka – Džeki, Širokači, Mahmutovcu i Jarčedolima, zamjena instalacija na lijevoj obali Miljacke će biti okončana", kazao je Hadžibajrić. Dodao je i to kako je po okončanju radova planirana i rekonstrukcija kompletne saobraćajnice.

Iz Službe za investicije i komunalne poslove kazali su da je riječ o vema zahtjevnom projektu. „Postojeća kanalizaciona mreža u dijelu ulice Veliki Alifakovac je tehnički neispravno izvedena, neadekvatnog je profila, opterećena u kišnim periodima godine većim količinama vode, kao i mješovitim otpadnim vodama sa uzvodnog dijela ulice Veliki Alifakovac. U ulicama Alifakovac, Maguda i Megara nema položene kanalizacione mreže na tehnički ispravan način, odgovarajućeg kapaciteta i kvaliteta“, pojasnili su.

Ukupna dužina kišnog kanala koji će se uraditi je 446 metara, a fekalnog kanala 488 metara. Na trasi su planirana 34 šahta, oko 130 priključaka (kišnih i fekalnih), te devet rešetki za prihvat kišnih voda sa saobraćajnice.

Što se tične vodovodne mreže trenutno stanje instalacija u pomenutim ulicama je veoma loše, te vrlo često dolazi do kvarova.

Skoro cijelom dužinom ulica Alifakovac i Maguda trenutno egzistiraju dva cjevovoda, a sada se projektant opredijelio da se umjesto ova dva cjevovoda izvede jedan profila DN 300. Pored toga, rekonstruisat će se i dio cjevovoda profila DN 100“, objašnjavaju iz nadležne Službe. Projektom je predviđena i rekonstrukcija 65 kućnih priključaka.
Realizacijom ovog projekta će se poboljšati funkcionalnost, olakšati eksploatacija i što je najbitnije, smanjiće se gubici vode na ovom području.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije