Ministar Kapidžić: Objekat na lokalitetu hotela Pošta se neće graditi

15.07.2020. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Ministar Kapidžić: Objekat na lokalitetu hotela Pošta se neće graditi

Građani ne moraju potpisivati peticiju jer se novi objekat na lokalitetu hotela Pošte neće graditi, rekao je danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić.

Građani ne moraju potpisivati peticiju jer se novi objekat na lokalitetu hotela Pošte neće graditi, rekao je danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić.

Naime, on se danas obratio i informisao javnost o Urbanističkom projektu "Kvadrant Sirano-Pozorište mladih" za lokalitet hotel "Pošta", kao i o ventilacionim koridorima.

Kako je kazao, on je izabrao ovaj način zbog velikog interesa javnosti, ali i zato što aktivnosti ministarstva o ovom projektu nisu dovoljno medijski propraćene.

"Objekat se neće graditi jer se u ovom trenutku ne mogu dobiti zakonske dozvole i ne može usvojiti plan, bez da se provede odluka o ventilacionim koridorima", kazao je Kapidžić.

Kapidžić je podsjetio da je Odluku o provođenju ventilacionih koridora Vlada KS usvojila 18. juna te naglasio da se lokalitet "Pošta" nalazi upravo u okviru tih koridora.

Naglasio je da je dokument Kantonalni ekološki plan (KEP) usvojena Strategija KS-a od 2017. do 2022. godine u okviru koje se provodi Zeleni akcioni plan koji je rezultirao studijom o ventilacijskim koridorima u cilju smanjenja zagađenja zraka.

Istakao je da je Ministarstvo gradskim općinama poslalo tačne linije i pozicije koje ti koridori zahvaćaju i koji se od regulacionih planova moraju izmijeniti u skladu s njima.  

Kapidžić je dodao da na području Općine Stari Grad ima 12 regulacionih planova (11 usvojenih, jedan u izradi), u Općini Centar 23 (14 usvojih, devet u izradi), Općina Novo Sarajevo 14 (devet usvojenih, pet u izradi, Novi Grad 22 plana (16 usvojenih, šest u izradi) te Ilidža četiri plana (tri usvojena, jedan u izradi).

"Općine će krajem mjeseca od Ministarstva dobiti koji planovi remete parametre u Studiji te na koji način će se provoditi parametri", pojasnio je ministar Kapidžić.

U Odluci su, dodao je, zabranjene izdavanje građevinskih i urbanističkih saglasnosti u periodu od šest mjeseci, do definisanja planova, ali samo na planovima koji ulaze u doradu.

Istakao je da općinski načelnici imaju sluha za rješavanje tih problema te je izrazio nadu da će tako postupiti  i općinska vijeća i da će pokrenuti procedure korekcije planova.

Planirani izgled budućeg objekta 

"Ovo je naša obaveza zbog situacije u gradu, a to je da se dobije veći broj zelenih površina i omogući", ističe.

Napominje da je u ovom procesu došlo do nekoordinacije Zavoda za planiranje KS, Općine Centar i resornog ministarstva, te je od strane Općinskog vijeća pokrenuta izmjena Urbanističkog projekta "Kvadrant Sirano-Pozorište mladih" za lokalitet hotel "Pošta", a na inicijativu investitora.

Tada su date smjernice za rušenje starog objekta i izgradnju novog.

"Tada su svi subjekti bili saglasni da se rušenje objekta može odobriti samo ako se formira trg. To je projekat koji je bio iniciran i prezentaran prije dvije godine", podsjeća ministar, napominjući da se ništa neće rušiti dok se ne sprovedu zakonske regulative.

Kako kaže, ima i onih koji se bore da se taj objekat nikako ne uklanja. Ipak, naglašava da je hotel Pošta od nadležnih institucija proglašen neupotrebljivim, te da je građevina opasna za sve prolaznike.

"Sjetite se samo šta je je uradio zemljotres u Zagrebu starim građevinama. Kako bismo spriječili havariju, zgrada se mora rušiti, ali to neće biti pod krinkom nove gradnje", poručio je Kapidžić.

S druge strane, tu su vlasnici zemlje i investitori imaju koji imaju svoja prava. 

S njima će se, kaže Kapidžić, ponovo ući u priču koja je bila prije dvije bile godine. "Utvrdit ćemo na koji način će se investitor obeštetiti i kako im isplati sredstava. To je jedini način da Sarajevo dođe do jednog evropskog trga", navodi on, podsjećajući da je sporni objekat trebao biti uklonjen pred samu Olimpijadu. 

Podsjećamo, danas su u 16:00 ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu planirani protesti građana koji su potpisali peticiju protiv izgradnje navedene zgrade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije