Mira i Nova Ivančica najbolja reklama za nove investicije iz Hrvatske

29.11.2013. 08:14 / Izvor: SRNA
Mira i Nova Ivančica najbolja reklama za nove investicije iz Hrvatske

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Igor Vidović izjavio je da su hrvatske firme "Nova ivančica" u Kozarcu i keksara "Mira" u Prijedoru po uspješnosti najbolja reklama za nove investitore.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović izjavio je da su hrvatske firme "Nova ivančica" u Kozarcu i keksara "Mira" u Prijedoru po uspješnosti najbolja reklama za nove investitore iz Hrvatske, koje je pozvao da ulažu ili dio proizvodnje premjeste u Srpsku.

"Obje firme su jako dobar motiv drugim investitorima iz Hrvatske da dođu na ove prostore", rekao je Vidović novinarima u Prijedoru.

On je potencijalnim investitorima poručio da sve podatke o mogućnostima koje Republika Srpska pruža investitorima mogu da dobiju putem veb stranice investsrpska.net.

Vidović je najavio da bi u keksari trebalo da bude otvoren novi pogon koji bi mogao da zaposli 30 novih radnika, ističući da Vlada Republike Srpske podržava izvozno opredijeljene firme kakva je i "Mira" sa 376 radnika i 80 odsto izvoza kompletne proizvodnje.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio rekao je da će sa Vladom Republike Srpske ubuduće više raditi s ciljem da više hrvatskih firmi ulaže u ovo područje, ali da to bude i u funkciji povratka i zapošljavanja Hrvata.

"Naš je interes da se što veći broj prognanih i izbjeglica vrati u svoje domove, a to će biti ako ekonomija bude rasla i ako ljudi budu imali od čega živjeti, a onda će i tenzije biti manje", naveo je del Vekio.

Direktor "Mire" Miroslav Turnšek rekao je da je ovo stabilna firma koja u dan ispunjava sve obaveze prema radnicima, državi i dobavljačima.

"Ove godine uložili smo više od tri miliona marka u jednu proizvodnu liniju koju smo prebacili iz `Kraša`, uložili smo uređenje enterijera, a ubrzo idemo i u novu veliku investiciju da udvostručimo postojeći proizvodni kapacitet za jednu vrstu keksa kako bismo zadovoljili tržište", dodao je Turnšek.

Direktor "Nove Ivančice" Zoran Banjac rekao je da ova fabrika dnevno proizvodi od 1.300 do 1.500 pari obuće i da radi za austrijsku firmu "Pol Grin", kao i da radnici redovno dobijaju plate, doprinose, regres i sve benefite po zakonu.

"Problem je što duže vrijeme čekamo podsticaje za izvoz iz Vlade Republike Srpske i problem je kvalifikacija radnika, budući da među 210 zaposlenih imamo 140 frizerki, da i dalje nema ovog profila u srednjim školama u Prijedoru, iako smo obećali stipendije i praksu i nabavili udžbenike iz Srbije, Hrvatske i Austrije", rekao je Banjac.

On je dodao da trenutno ima 650 molbi za prijem u radni odnos.

U posjeti dvjema firmama bila je i generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Dunja Jevak.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije