Mišković odustao od kupovine Sava centra

22.08.2020. 10:59 / Izvor: Blic
Mišković odustao od kupovine Sava centra

Razlog je visoka cijena i činjenica da tražena investicija ne bi bila isplativa.

Iako je godinama slovio za jednog od najzainteresovanijeg kupaca za Sava Centar, Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, odustao je od kupovine ovog beogradskog kongresnog centra.

Kako su potvrdili za Blic, razlog je visoka cijena i činjenica da tražena investicija ne bi bila isplativa.

"Stalo nam je da Beograd i Srbija dobiju moderan i funkcionalan kongresni centar. Takođe, kao kompaniji koja za jednu od osnovnih delatnosti ima hotelijerstvo, bilo bi nam u interesu da takav jedan centar mi izgradimo i njime upravljamo. Međutim, u procesu analize zaključili smo da investicija od skoro 80 miliona evra ne bi bila isplativa. To je, nažalost, razlog zbog koga se na tender, sada i pod ovakvim uslovima, nismo javili", saopštili su u Delta Holdingu.

Poslije višegodišnjih neuspješnih pokušaja da pronađe privatnog partnera, Grad Beograd je i ove godine odlučio da ponudi na prodaju "Sava centar".

Uslov za kupca je minimum 27,4 miliona evra koliko iznosi početna cijena, ali i obnova, u roku od pet godina, od minimalno 50 miliona evra.

Kako je propisano, namjenu "Sava centra" budući vlasnik neće moći da mijenja pošto je ovo zdanje u proceduri za utvrđivanje za kulturno dobro.

Kao jedan od razloga zašto se Grad Beograd odlučio na ovaj korak više puta se navodilo da "Sava centar" donosi samo gubitke.

"Samo u posljednje dvije godine gubici 'Sava centra' bili su veći od 500 miliona dinara" zvanično je saopštavano iz Grada.

Posljednjih godina sprovedeno je nekoliko tendera za javno-privatno partnerstvo, ali su svi bili neuspješni. Praktično uvijek se na konkurs javljao samo "Delta holding" koji nikada nije ni krio zainteresovanost za "Sava centrom" i namjeru da ga poslovno objedini sa svojim beogradskim hotelima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije