Moguća revitalizacija pruge od Šida do Bijeljine

02.03.2020. 11:20 / Izvor: SRNA
Moguća revitalizacija pruge od Šida do Bijeljine

U prvoj zvaničnoj radnoj posjeti svom rodnom gradu, Mitrović je najavio i revitalizaciju željezničkog saobraćaja u Semberiji,.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović razgovarao je danas sa bijeljinskim gradonačelnikom Mićom Mićićem o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo kroz ovo područje i revitalizaciji pruge od Šida do Bijeljine.

"Osim izgradnje mosta na Savi i samog graničnog prelaza koji će biti na strani Srbije, razgovarali smo i o mogućnosti korekcije priključka auto-puta na zaobilaznicu i mislim da smo postigli neku vrstu dogovora", rekao je Mitrović novinarima u Bijeljini.

U prvoj zvaničnoj radnoj posjeti svom rodnom gradu, Mitrović je najavio i revitalizaciju željezničkog saobraćaja u Semberiji, navodeći da je to bila jedna od tema njegovog sastanka sa kolegama u Beogradu 21. februara.

"Srbija je, kao i Republika Srpska i BiH, zainteresovana za gradnju auto-puta i za revitalizaciju pruge od Šida do Bijeljine, a ovdje se pojavila dobra ideja da se pruga koja ulazi u grad izmjesti i da ide u blizini novog auto-puta", rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, tako bi se izbjegle gužve, a sadašnji željeznički kolosijek pretvorio bi se u široki prilaz prema gradu, što bi doprinijelo ubrzanju saobraćaja.

"Za svaki grad su vrlo bitni promet robe, putnika i kapitala, a izradnja auto-puta, njegovo povezivanje sa zaobilaznicom, izmještanje željezničke stanice i pruge doprinijelo bi rješavanju ovog problema", ocijenio je Mitrović.

On je naveo da građane svakodnevno opterećuje i pitanje gužve na graničnom prelazu Rača, na strani Srbije, što je bila jedna od tema nedavnog sastanka u Beogradu.

"Dogovorili smo formiranje operativnog tima koji će se sastojati od po 11 članova iz Srbije i BiH, koji bi se bavio pitanjem praćenja projekta izgradnje mosta na Rači i auto-puta od Rače do Bijeljine i dalje prema Brčkom, Vukosavlju i Doboju", rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, tema te radne grupe bio bi i željeznički saobraćaj.

Mitrović je ocijenio da će buduća saradnja između resornog ministarstva na nivou BiH i gradonačelnika Bijeljine biti vrlo uspješna i korisna za grad, Republiku Srpsku i BiH.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je, nakon sastanka sa Mitrovićem, da je Gradska uprava završila veliki dio svojih obaveza oko najvećeg projekta izgradnje auto-puta, navodeći da je usvojen prostorni plan i definisana trasa na kilometar od Industrijske zone dva.

On je najavio da će narednih dana parcelaciju raditi devet timova Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Kao mjesto buduće željezničke stanice u Bijeljini, Mićić je naveo lokaciju preko puta Industrijske zone dva, a stara pruga trebala bi biti ukinuta i taj prostor uređen u široki prilaz gradu.

Mićić je rekao da je sa Mitrovićem razgovarao i o asfaltiranju i modernizaciji puta za granični prelaz Jamina, jedini koji nema struju, ni asfaltni put, o čemu će napraviti elaborat, a procjenjuje se da će radovi koštati 300.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije