Moguće je rješiti status Historijskog muzeja i spriječiti njegovo propadanje

26.03.2018. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Moguće je rješiti status Historijskog muzeja i spriječiti njegovo propadanje

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović naglasio je i da je potrebno nastaviti razgovore kako bi se rješio status ostalih institucija.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa zamjenikom gradonačelnika Sarajeva Milanom Trivićem o stanju institucija kulture, s posebnim akcentom na status sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Zajednički je ocjenjeno da je neophodno što prije preduzeti aktivnosti na rješavanju statusa institucija kulture, za koje postoje uvjeti za prijenos osnivačkih prava na određene nivoe vlasti.

"Prije svega mislim na Historijski muzej u Sarajevu, za koji je iskazana volja nadležnih institucija svih nivoa vlasti da bude ustupljen Gradu Sarajevo. Grad Sarajevo treba da ima sadržaje po ugledu na svjetske metropole, a Historijski muzej može uz određena ulaganja biti reprezentativan", rekao je ministar Osmanović.

Na sastanku je konstatirano da bi preuzimanjem Historijskog muzeja od strane Grada Sarajevo, mogao biti riješen i smještaj izuzetno vrijednih kolekcija koje ima Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.

Preselenjem Ars Aevija u zgradu Historijskog muzeja, uz finansijaka ulaganja koja bi za te dvije kulturne ustanove bilo realno obezbjediti, uz preuzimanje potpunih vlasničkih i upravljačkih prava od Grada Sarajevo, mogao bi trajno biti rješen status i funkcioniranje ovih institucija kulture.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović naglasio je i da je potrebno nastaviti razgovore kako bi se rješio status ostalih institucija kulture i time spriječilo propadanje imovine koju baštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije