Investicije / PROJEKTI

Most "Bratoljub" u funkciji do kraja juna

09.03.2021. 09:29 / Izvor: Glas Srpske

Most “Bratoljub” na Drini koji spaja Bratunac i Ljuboviju do kraja juna bi trebalo da bude u funkciji, jer nema većih problema u gradnji graničnog prelaza, na koji se čeka, a rukovodioci opština s obje strane rijeke ističu da imaju velike planove dabi se još više i bolje uvezali.

Izgradnja graničnog prelaza “Bratoljub” počela je lani u aprilu, posao je povjeren zvorničkoj firmi “Enikom gradnja”, a ukupna vrijednost projekta je 14,5 miliona maraka. Prema planovima gradnja graničnog prelaza trebalo bi da bude završena do 31. marta iduće godine, nakon čega je investitor obavezan da obezbijedi upotrebnu dozvolu i napravi niz aktivnosti da bi prelaz “Bratoljub” bio pušten u rad.

Čelnici opštine Bratunac godinama ističu da su granični prelaz i most od ogromnog značaja za tu opštinu, ali i za širu regiju. Transportni pravci će, prema njihovim riječima, biti znatno skraćeni i to će mnogo značiti za privredu ovog područja i za stanovništvo s obje strane Drine. U planu je i realizacija dugonajavljivanog tunela ispod Proslopa, kojim bi se srednje Podrinje povezalo, preko Valjeva, sa autoputem “Miloš Veliki”.

To je za “Glas Srpske” potvrdio i načelnik Srđan Rankić.

"Na moju inicijativu nedavno je bio sastanak sa predsjednikom opštine Ljubovija Milanom Jovakovićem. Na licu mjesta smo se uvjerili kako teku radovi kada je riječ o izgradnji graničnog prelaza kod mosta “Bratoljub”. Bila je inicijativa koju smo zajednički potpisali za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da se rekonstruiše stari most na Drini, koji će, puštanjem u promet novog mosta, biti pješački. To će biti aorta života srednjeg Podrinja i u tom pogledu je veoma važna i inicijativa da se ispod Proslopa uradi tunel koji će ovo područje povezati i sa autoputem “Miloš Veliki”", istakao je Rankić.

Imamo zajedničke planove opština i pravimo planove i aktivnosti kako da se sve pusti u funkciju da imamo značajan broj radnih mjesta, ali i damo našim susjednim opštinama da mogu zaposliti svoje radnike i da na ovim prostorima zadržimo stanovnike.

Identičan stav ima i prvi čovjek Ljubovije Milan Jovanović. Za “Glas” kaže da nastavljaju saradnju sa Bratuncem, u uvjerenju da će sve što je dobro unaprijediti.

"Već je započeta izrada projektne dokumentacije za tunel i potrebnih studija, što će ubrzati razvoj srednjeg Podrinja, odnosno Bratunca i Ljubovije. Tunel je nastavak priče o mostu, jer sa tim dobija pun kapacitet". istakao je Jovanović i dodao da sve ide u dobrom pravcu te da se nada da će u što kraćem roku projektna dokumentacija biti završena.

Podjela poslova

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji. Srbija je, prema dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, a Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 kvadratnih metara treba da izgradi BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije