Most kod Gradiške saobraćajni prioritet broj 1

04.06.2018. 12:50 / Izvor: Nezavisne novine
Most kod Gradiške saobraćajni prioritet broj 1

Nakon što se EU uključila u projekat i pritisnula Hrvatsku, stvari su se pomjerile s mrtve tačke.

U novoj ažuriranoj strategiji za infrastrukturne projekte, koja će biti dopunjena u narednom periodu, most na Savi kod Gradiške biće prioritet broj jedan, rekao je Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH.

On je rekao da je lično predao projekt za taj most komesarki za transport Evropske komisije Violeti Bulc i da očekuje da EU bude uključena u cijeli projekat.

"Predao sam joj projekat za dio autoputa koji bi taj most trebalo da poveže s već postojećim autoputem", rekao je Jusko za "Nezavisne".

Dodao je da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH sarađuje s entitetskim ministarstvima nadležnim za saobraćaj i Vladom Brčko distrikta kako bi bilo završeno ažuriranje jedinstvene liste infrastrukturnih projekata, a koja je izrađena krajem 2015. godine.

"Trenutna lista sadrži samo projekte na osnovnoj mreži. Naše ministarstvo kao koordinirajuća institucija ima za cilj proširiti  listu i s ostalim projektima koji su u fazi zrelosti, a nalaze se na sveobuhvatnoj SEETO mreži", naglasio je on.

Dodao je da je zadnji zajednički sastanak predstavnika resornih institucija bio je prije 15 dana i svim institucijama date su sve neophodne instrukcije za dalje postupanje.

"Sve će zajednički biti pregledano kad se urade nacrti PIF-ova i GRID-ova i biće sastavljena ažurirana lista. Aktivnosti po predmetnom pitanju realizuju se po obavezi Evropske komisije sa sastanaka Pododbora za promet i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje", naglasio je ministar.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS ističu da se s ažuriranjem liste prioritetnih projekata za oblast saobraćaja započelo na insistiranje Evropske komisije.

"Ministarstvo saobraćaja i veza RS smatra da je ažuriranja jedinstvene liste prioritetnih projekata od izuzetne važnosti za sve institucije i preduzeća u sektoru transporta, budući da se njom vrši identifikacija prioriteta i praktično određuju projekti koji će moći da računaju na finansiranje iz pretpristupnih fondova EU, kao i budućih kredita od međunarodnih finansijskih institucija, a u skladu s prioritetima definisanim u Strategiji  transporta RS 2016 – 2030. godine, te bi u tom kontekstu bilo važno da ovaj dokument usvoji Vlada RS", istakli su oni.

Inače, kada se radi o jednom od projekata s liste, mostu na Savi kod Gradiške, koji je za sjeverni dio RS najveći prioritet, realizacija je zapela zbog konstantnog odugovlačenja od strane Hrvatske.

Podsjećamo da je Hrvatska načelno dala saglasnost da se krene u realizaciju, a onda je u nekoliko navrata odlagala projekat, prvo pravdajući se time da nema vlastitih sredstava i da čeka novac Evropske komisije, a onda i prepravljanjem same projektne dokumentacije, kako bi dobila na vremenu.

Nakon što se EU uključila u projekat i pritisnula Hrvatsku, stvari su se pomjerile s mrtve tačke, ali i dalje se ne zna kada će realizacija projekta biti započeta.

Ukupna cijena mosta je oko 40 miliona eura, od čega je bh. polovinu RS odavno obezbijedila, dok se čeka ostatak novca Hrvatske, kao i dodatnih šezdesetak miliona na hrvatskoj strani za izgradnju priključnih saobraćajnica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije