Most u junu izranja iz Save (VIDEO)

Investicije / PROJEKTI

Most u junu izranja iz Save (VIDEO)

Radovi na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške, na koje se čekalo skoro 16 godina, teku onako kako je planirano i već u junu trebalo bi da započne montaža čelične konstrukcije.

24.01.2020. 08:26 / Izvor: Nezavisne novine

Radovi na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške, na koje se čekalo skoro 16 godina, teku onako kako je planirano i već u junu trebalo bi da započne montaža čelične konstrukcije.

Trenutno na gradilištu u Čatrnji oko 20 radnika i isto toliko mašina uglavnom radi na iskopima, zemljanim radovima i produženju radnog platoa, odnosno nasipanju rijeke Save kako bi se stvorili uslovi za postavljanje stubova na kojima će stajati most. Takođe, nekoliko radnika uskoro će završiti propust na stacionaži, koji u principu služi za odvodnju i koji će postojeći kanal spojiti sa ostalim kanalima na ovom području.

"Priprema se i izgradnja podvožnjaka kako bi nasip ostao prohodan. Konstrukcija samog mosta će ići nekih šest do sedam metara iznad nasipa", rekao je Tomislav Miljević, inženjer na bh. strani gradilišta.

Kada je u pitanju izgradnja mosta sa hrvatske strane, radovi još nisu ni počeli, što, kako tvrde izvođači radova sa bh. strane, i ne treba da čudi s obzirom na to da je sa hrvatske strane daleko manje posla.

"Što se tiče samog objekta, većina posla je na našoj strani. Mi imamo izraditi oko 450 metara, a sa strane Hrvatske oko 50 metara", naglasio je Miljević, dodajući da radovi zasad idu po planu i da će na gradilištu kod bude bolje vrijeme biti i do 50 radnika. Naglašava da će, ako se ovako nastavi, radovi biti završeni kako je planirano, u roku od dvije i po godine, te da je najzahtjevniji posao izrada i montaža čelične konstrukcije.

Kada je riječ o samoj konstrukciji, prema projektu, i kako je predstavljeno prilikom otvaranja radova na izgradnji mosta, težina nosive čelične konstrukcije biće 4.650 tona, s tim da će dužina mosta biti 462,2 metra, širina 22,6 metara sa četiri kolovozne trake, po dvije u svakom smjeru.

Podsjećanja radi, polovinom jula prošle godine predstavnici "Hrvatskih cesta" u Zagrebu su potpisali ugovor sa konzorcijumom koji čine "Integral inženjering", "Đuro Đaković" i "Zagreb-montaža", koji su za izgradnju mosta ponudili cijenu od 19,5 miliona evra bez PDV-a i obavezali se da će ga izgraditi za 30 mjeseci. Na otvaranju radova u oktobru prošle godine rečeno je da će izgradnja mosta biti završena i prije roka s obzirom na to da je obezbijeđen novac i da projekat nije toliko zahtjevan.

Inače, priča o izgradnji ovog mosta počela je još 2004. godine, kada je potpisan prvi memorandum između BiH i Hrvatske u vezi s tim projektom. Nakon toga, više od 13 godina je trebalo da se dođe do raspisivanja tendera. U međuvremenu je i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izgradila novi carinski terminal i granični prelaz koji sada prazan čeka završetak radova na mostu. Osim izgradnje mosta, Hrvatska se obavezala da će izraditi i brzu cestu do auto-puta koja će biti poveznica između auto-puta od Banjaluke i koridora 10 u Hrvatskoj.

BROJKE

  • 462,2 metra dužina
  • 22,6 metara širina
  • 4 kolovozne trake
  • 4.650 tona težina čelične konstrukcije

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije