Mostar bi uskoro mogao biti u projektu Zeleni gradovi EBRD-a

29.04.2021. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Mostar bi uskoro mogao biti u projektu Zeleni gradovi EBRD-a

Naglašeno je da je prema elaboratu eksproprijacije u obuhvatu te dionice 375 parcela na području katastarskih općina Hodbina, Ortiješ, Gnojnice Donje, Malo polje, Kosor i Blagaj.

Predstavnici Grada Mostara i Gradskog vijeća jučer su u Gradskoj vijećnici održali sastanak s direktoricom EBRD-ovog ureda u Bosni i Hercegovini Manuelom Naessli te bankarom za infrastrukturu pri EBRD-u u BiH Josipom Polićem, a razgovaralo se o izgradnji trase autoceste na južnom dijelu grada te o mogućem uključivanju Mostara u projekt Zeleni gradovi EBRD-a.

Gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća Velibor Milivojević u razgovoru s direktoricom EBRD-a izrazili su punu potporu izgradnji trase autoceste na poddionici Mostar jug – Tunel Kvanj, koja će, kako su istakli, značajno pridonijeti razvoju grada Mostara i cjelokupne zajednice na ovom području.

Naglasili su kako je uprkos početnim poteškoćama u realizaciji projekta, zahvaljujući dobroj komunikaciji i suradnji između JP Autoceste Federacije BiH, Grada Mostara i mještana s tog područja, proces eksproprijacije priveden kraju.

Sudionici sastanka složili su se kako će realizacijom ovog projekta, prije svega, biti poboljšana kvaliteta života lokalnog stanovništva, a što pretpostavlja izgradnju lokalnih infrastrukturnih projekata i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Predstavnici EBRD-a na sastanku su upoznati kako Grad Mostara provodi upravni postupak pokrenut po prijedlogu J.P. "Autoceste Federacije BiH" d.o.o. Mostar radi potpune eksproprijacije nekretnina u svrhu izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar jug – Buna, poddionica Mostar jug – Tunel Kvanj, područje Grada Mostara.  

Naglašeno je da je prema elaboratu eksproprijacije u obuhvatu te dionice 375 parcela na području katastarskih općina Hodbina, Ortiješ, Gnojnice Donje, Malo polje, Kosor i Blagaj.

Prema trenutnom stanju više od 70 posto dionice je završeno, odnosno izdana su rješenja o eksproprijaciji nekretnina i pred ovim organom postignuti i potpisani sporazumi o naknadi za izuzete nekretnine. Preostali, neriješeni dio parcela je u većem dijelu državna imovina, navode iz Glada Mostara.

Kako su istakli, od mještana u naselju Ortiješ nezadovoljne trasom puta su samo četiri porodice, a svi ostali u tom naselju su potpisali sporazume o naknadi o izuzetim nekretninama.

Direktorica Naessl zahvalila je na pruženim informacijama i nedvojbenoj potpori grada Mostara ovom važnom infrastrukturnom projektu.

Dodala je kako će EBRD nastaviti realizaciju ovog projekta te izrazila nadu da će se do novembra ove godine završiti sve potrebne procedure kako bi se pristupilo realizaciji projekta izgradnje autoceste na Koridoru Vc.

Na sastanku je bilo riječi i o uključivanju Mostara u projekt Zeleni gradovi EBRD-a, u koji su već uključeni Sarajevo, Banja Luka i Zenica, s ciljem da se i u Mostaru kroz taj projekt osigura metodologija koja može osigurati povlačenje sredstava kao i grant sredstava za investicije u oblasti okoliša, posebno u oblastima unapređenja kvaliteta zraka, prometne infrastrukture, javnog prijevoza i energetske efikasnosti.

Zeleni gradovi EBRD-a predstavljaju sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, a dogovoreno je da će se uskoro održati novi sastanak na kojem bi se razgovaralo o konkretnim potencijalnim projektima koji bi se mogli realizirati u Mostaru, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije