Mostar: Obnavlja se "radno mjesto" Alekse Šantića

19.08.2014. 09:22 / Izvor: Deutsche Welle
Mostar: Obnavlja se 'radno mjesto' Alekse Šantića

U Mostaru se privodi kraju obnova u ratu teško oštećene zgrade, Mostarcima poznatije kao Stara Četvrta osnovna škola, u kojoj će ubrzo biti smješten Općinski sud.

U Mostaru se privodi kraju obnova u ratu teško oštećene zgrade, Mostarcima poznatije kao Stara Četvrta osnovna škola, u kojoj će ubrzo biti smješten Općinski sud. Manje je poznato da će nakon obnove te zgrade, što finansiraju Norveška i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, zapravo biti obnovljeno nekadašnje – takoreći – "radno mjesto" čuvenog mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nedavno je saopćilo da u završnu fazu ulazi obnova stare zgrade IV Osnovne škole, budućeg sjedišta Općinskog suda u Mostaru, koja se finansira sredstvima vlade Norveške u iznosu od 2,15 miliona KM i vlade HN kantona u iznosu od milion maraka.

Novinar i publicista Zlatko Serdarević, poznavalac historije Mostara, slaže se sa mišljenjem da će obnovom te zgrade biti jedna ruševina manje u Titovoj ulici, prepunoj u ratu porušenih, a neobnovljenih kapitalnih starih objekata. Serdarević ističe kako je zgrada Stare Četvrte osnovne škole napravljena tokom austrougarskog perioda i građena je u tzv. secesijskom stilu, piše Deutsche Welle.

"Prvobitna namjena ove škole je bila također škola i zvala se Srpska osnovna škola", kaže Serdarević.

Za tu školu se veže jedan važan historijski period Mostara, a to je da je ona služila i za potrebe SPKD "Gusle", u kojem je stvarao i Aleksa Šantić, ističe Zlatko Serdarević: "Tu je stvarao Alekska Šantić, tu je on dirigovao, tu je on svirao, tu je on glumio. Tu je bio centar dramskog pokreta."

VSTV je nedavno saopćio da je Općinski sud u Mostaru trenutno smješten u objektu koji ne odgovara potrebama suda zbog nedovoljnog prostora i u odnosu na zahtjeve stranaka.  Planirano je da radovi na rekonstrukciji nove zgrade Općinskog suda  budu završeni u toku oktobra 2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije