Na 59 klizišta realizirane mjere privremene sanacije

24.11.2015. 09:41 / Izvor: Akta.ba
Na 59 klizišta realizirane mjere privremene sanacije

Na području općine Cazin, nakon prošlogodišnjih poplava, aktivirano je ukupno 210 klizišta, a na 59 njih su realizirane mjere privremene sanacije, kaže Said Mujić, šef Službe Civilne zaštite.

Na području općine Cazin, nakon prošlogodišnjih poplava, aktivirano je ukupno 210 klizišta, a na 59 njih su realizirane mjere privremene sanacije, kaže Said Mujić, šef Službe Civilne zaštite.

Dodaje da ova najopasnija klizišta koja ugrožavaju kuće i druge infrastrukturne objekte prioritet te da oni iznalaze načina za njihovo trajno rješavanje, uz projektnu dokumentaciju i mjere nadzora. "To su skupi projekti i normalno da prevazilaze mogućnosti lokalne zajednice pa stoga apliciramo na sve javne pozive kod državnih nivoa vlasti. Rezultat toga je i sanacija ova dva klizišta. Izrada projektne dokumentacije za još devet klizišta je u toku tako da ćemo nastaviti s planiranim aktivnostima", kaže on. 

Sanirana klizišta u naselju Topčagići, Šturlićka Platnica i Lulići u Tržačkoj Platnici obišao je i načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

"Nastojimo biti aktivni i rješavati probleme s klizištima onako kako nam dozvoljavaju trenutne prilike i financijska sredstva s kojima raspolažemo. Činjenica je da nismo zadovoljni sa reakcijom Fonda za pomoć poplavljenim područjima i Federalne civilne zaštite", kazao je načelnik.

Uglavnom je, navodi, to sada svedeno na naše direktne aktivnosti, partnerstvo sa UNDP-om ili neke posebne programe, međutim u narednom periodu će inzistirati na promjeni takvog stanja te očekuju veći intenzitet i veća sredstva da saniramo najopasnija klizišta.

"Ono što ćemo u budućnosti raditi jesu aktivnosti na preventivi što znači da bi i svaki građanin trebao voditi računa o odvodnji oborinskih i otpadnih voda, izvorima koji se često zatrpaju i sl. Znači, moraćemo svi preventivno djelovati kada su u pitanju mogući uzroci klizišta, kaže Ogrešević.

U sanaciju ova dva klizišta uloženo je 43.000 maraka, a sredstva su obezbijeđena zahvaljujući jednoj od aplikacija na obavljeni javni poziv Federalnog ministarstva građenja i zaštite okoliša. Sa sličnim aktivnostima nastavlja se i u budućem periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije