Investicije / PROJEKTI

Na Boračkom jezeru izvršena primopredaja solarnih panela

20.09.2018. 08:59 / Izvor: Akta.ba

Gradovi Gelsenkirchen i Zenica partneri, odnosno gradovi prijatelji su već 49 godina. Cilj ovog partnerstva  je razmjena i prijenos znanja između dva grada i u proteklom periodu obuhvatio je različite teme iz oblasti kulture, ekonomske saradnje, sporta, nevladinih organizacija...

U sklopu aktivnosti održivosti Grada Gelsenkirchen je i projekat “Komunalnog partnerstva održivosti”. Radi se o zajedničkom pilot projektu solarnih panela, izgradnji solarnog mosta gradova Zenice i Gelsenkirchena, u sklopu Agende 21. Cilj projekta započetog u januaru 2017. godine je da se razvije više zajedničkih ideja za provedbu "Agende 2030". Implementacijom ovog projekta Izvidjacki kamp na Borackom jezeru bit će prvi izviđacki centar u regiji koji je izvršio postavljanje solarnih panela čime se uključio u zaštitu planete Zemlje

S ciljem održivosti, uspostavljen je "Solarni most", pa su solarni moduli, kapaciteta 3000 W, demontrani sa autobuske stanice u Gelsenkirchenu, dopremljeni u izviđački kamp na Boračkom jezeru, gdje je danas obavljena i primopredaja.

Predstavnici Zenice i Gelsenkirchena, zajedno sa predstavnicima Saveza izviđača grada Zenica u prisustvu više desetina zeničkih izviđača, izvršili su predaju solarnih panela koji će uskoro biti postavljeni na objekte na Boračkom jezeru, te će isti biti korišteni za potrebe izviđača, a što će uveliko smanjiti troškove električne energije. Cilj postavljanja solarnih panela ujedno je i edukacija mladih ljudi o obnovljivim izvorima energije, što predstavlja i jedan od ciljeva Saveza izviđača grada Zenice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije