Na Brusu u funkciji nova biciklističko-pješačka staza

27.11.2018. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Na Brusu u funkciji nova biciklističko-pješačka staza

Staza omogućava bezbjednu i ugodnu šetnju i vožnju biciklom od trebevićke žičare do popularnog izletišta Brus.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, zamjenica ambasadora SAD U BiH Elen Germain i direktor Misije USAID-a u BiH Piter Dafi svečano su otvorili biciklističko-pješačku stazu na Brusu, u opštini Istočni Stari Grad.

Projektom RAST Američke agencije za međunarodni razvoj USAID koji sprovodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa opštinom Istočni Stari Grad završena je izgradnja staze ukupne dužine 3 km koja je najduža pješačko-biciklistička staza u Bosni i Hercegovini, koja omogućava bezbjednu i ugodnu šetnju i vožnju biciklom od trebevićke žičare do popularnog izletišta Brus.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad, Bojo Gašanović, rekao je da je, uprkos svim problemima i administrativnim preprekama koje su imali, realizacija ovog projekta jedan od uspjeha ove lokalne zajednice.

"Naša opština se, iako je ruralnog karaktera i izrazito nerazvijena, trudi da poboljša i unaprijedi turizam, kao privrednu granu koja je okosnica razvoja ove lokalne zajednice. Trebević je naš prioritet, a realizacijom ovog projekta dobili smo pješačko-biciklističku stazu dugu 3.000 metara, koja je i najduža staza ovog tipa u BiH", istakao je Gašanović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković, zahvalio se američkoj ambasadi na dva važna projekta na području grada, jedan na području opštine Pale, gdje je danas otvoren most na rijeci Bistrici, koji vodi prema Dvorištima i drugi na pješačko-biciklističkoj stazi na Trebeviću.

"Oba projekta su u funkciji razvoja turizma, a turizam je privredna grana broj jedan na području Istočnog Sarajeva. Ovo je prilika da pohvalim aktivnosti opština Pale i Istočni Stari Grad koji su pronašli projekte koji su podržani od međunarodnih institucija, a i grad Istočno Sarajevo će, svakako pomoći ovim opštinama kada je upitanju razvoj turizma", rekao je Vuković.

Vuković dodaje da je ovo pokazatelj da se može sarađivati na projektima koji imaju dodirne tačke i sa Federalnim dijelom i da je ovo dobar primjer kako Istočno Sarajevo i Sarajevo imaju turističke projekte koje ih međusobno spajaju.

"Turizam nema granice i tu moramo zajednički da stvaramo regionalnu ponudu i pravimo bolju turističku infrastrukturu koja je potrebna turistima sa obje strane", kaže Vuković.

On dodaje da će se na području opštine Istočni Stari Grad uskoro praviti policijska stanica koja je neophodna zbog bezbjednosti mnogobrojnih turista na ovom području, dok će se na Palama raditi na mnogobrojnim projektima koji će biti u funkciji turizma.

"Jedan od najvažnijih projekata na području opštine Pale će biti izgradnja adekvatne ambulante na Jahorini, gdje u toku zimske turističke sezone boravi po 4-5 hiljada turista", dodaje Vuković.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, Igor Tošić, ističe da je projekat izgradnje biciklističko-pješačke staze jako bitan za sveukupnu turističku ponudu Grada.

"Svjedoci smo da je veliki broj projekata realizovan u proteklom periodu, a rezultat je sve veća posjećenost koja će se, sigurni smo, nastaviti i dalje. Ova staza će doprinijeti i promociji samog Trebevića i sigurno dati pozitivne rezultete u narednom periodu", rekao je Tošić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije