Investicije / PROJEKTI

Na Buni otvoren Centar za podršku klasterima

13.06.2018. 13:31 / Izvor: Akta.ba

Na prigodnoj svečanosti danas je na Buni otvoren Centar za posjetitelje i Centar za podršku klasterima kroz koje će se promovirati turizam i kulturno-povijesno naslijeđe Mostara i Hercegovine, kao pružanje institucionalne pomoći svim klasterima.

U svom obraćanju gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je Centar za posjetitelje mjesto "gdje želimo promovirati sve ono što imamo i što je kulturno-povijesno naslijeđe na ovim prostorima, te na neki način, privući pozornost turista na ono što je važno i što je dobro da se vidi u Mostaru i Hercegovini". Ovaj projekt bi trebao doprinijeti i daljnjem razvoju turizma pogotovo kada je u pitanju i ruralni turizam.

"Želimo kroz ovaj projekt ostvariti zacrtani cilj, a to je održivi ekonomski razvoj ovog područja. U ovom je projektu sudjelovalo 8 zemalja, a u 6 zemalja je izgrađen sličan centar koji treba biti okosnica održivog razvoja turizma", istaknuo je Bešlić.

Do sada je u projekt uloženo oko 460 tisuća eura, od čega je 85 posto sredstava osigurala Europska komisija, a 15 posto Grad Mostar, a kako je kazao gradonačelnik Grad će uložiti sredstava i urediti prilaz.

Centar za posjetitelje je rekonstruiran i opremljen kroz financiranje iz projekta HERA u sklopu Programa IPA Adriatic 2007-2013., a na kojem je partner bio Grad Mostar.

Grad Mostar je implementirao projekt HERA - "Sustainable tourism management of Adriatic heritage" – Održivo upravljanje turizmom i baštinom Jadranskog područja, koji je odobren u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. na pozivu za strateške projekte. Projekt HERA se implementirao u partnerstvu sa 17 partnera iz BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Po Bešlićevim riječima, Grad Mostar se uključio u još jedan projekt, a riječ je o klasterizaciji o pomoći malim i srednjim poduzećima u bržem razvoju kako bi, kako je istaknuo, gradili bolju budućnost na način da implementiraju nove projekte kroz EU fondove. Centar za podršku klasterima je adaptiran i opremljen kroz financiranje iz projekta BACAR u sklopu Programa Interreg IPA CBC HR-BIH-CG 2014-2020., a na kojemu je partner Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije