Investicije / PROJEKTI

Na čekanju 28 projekata u oblasti vodoprivrede vrijednih 2,69 miliona KM

18.06.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nedavno je izvršio obilazak većeg broja mjesnih zajednica, s ciljem utvrđivanja prioriteta u realizaciji infrastrukturnih projekata, kao i rješavanja drugih problema koji otežavaju život građana. Na osnovu ovih posjeta i zahtjeva Savjeta Mjesnih zajednica urađen je Plan ulaganja sredstava u oblasti vodoprivrede na području Grada Zenica za 2020. godinu.

Planirana sredstva za ulaganja u oblasti vodoprivrede na području Grada Zenica za ovu godinu iznose 2.690.000 KM.

Nažalost, zbog opstrukcija u Gradskom vijeću Zenica, Plan ulaganja u oblasti vodoprivrede na području Grada Zenica za 2020. godinu već dva puta nije razmatran, zbog čega 28 projekata od velikog značaja za stanovništvo još uvijek čeka na realizaciju.

"Cilj ovog Plana je poboljšanje vodosnabdijevanja u prigradskom i na seoskom području, poboljšavanje sanitarnih uslova korištenja vodoprivrednih objekata kao što su kaptaže, cjevovodi, prekidne komore, rezervoari, razvodna mreža i zasunska okna, poboljšanje sanitarnih uslova kod odvodnje otpadnih voda, zaštita objekata od bujica, čišćenje i sanacija riječnih korita. Po realizaciji imat ćemo novih 9.500 metara vodovodne mreže, 6.430 metara nove kanalizacione mreže i preko hiljadu metara saniranih riječnih korita sa svim pripadajućim elementima. Nadam se da će razum prevladati i da ćemo brzo biti u prilici da pomognemo desetinama hiljada naših sugrađana koji ćekaju na kvalitetnu pitku vodu, rješavanje problema kanalizacije i slično", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gornja Gračanica, Vukotići, Gradišće, Gladovići, Briznik, Lokvine, Perin Han, Stranjani, Raspotočje i Bistričak naselja su u kojim su planirani radovi na poboljanju vodovodne mreže. Raspotočje, Gornja Gračanica, Putovići, Vražale, Klopče, Perin Han, Stranjani, Babino i Mošćanica nakon usvajanja Plana mogu očekivati rješenje problema fekalnih kanalizacija.

U planu su i radovi na regulaciji vodotoka u Dobriljenu, Perinom Hanu i Topčić Polju, kao i radovi na sanaciji pregrada, pokolopaca itd u Orahovici, Tetovu i još nekim mjesnih zajednicama. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije