Investicije / URBANIZAM

Na Darivi u proljeće počinje izgradnja dječijeg igrališta na 1.200 m2

09.11.2018. 10:14 / Izvor: Akta.ba

U Aleji ambasadora, na Darivi, u proljeće počinje izgradnja velikog dječijeg igrališta koje će se prostirati na 1.200 m2. Igralište će biti opremljeno dječijim mobilijarom i fitness spravama, a uredit će se i pješačke staze, te zasaditi sadnice ukrasnog drveća i grmlja. Ovo igralište koje će nositi simboličan naziv "Igralište prijateljstva", rezultat je uspješne implementacije projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" u Općini Stari Grad.

Projekat će sa oko 150.000 KM finansirati Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske, Margot Wallström. Projekat će implementirati UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

Ibrahim Hadžibajrić, općinski načelnik, istakao je kako će igralište biti izgrađeno na površini od oko 1.200 metara kvadratnih na Darivi, odnosno na mjestu na kojem se sada nalazi devastirano dječije igralište.

 

"Na ovoj lokaciji planirano je postavljanje dječijeg mobilijara uključujući i mobilijar za djecu sa invaliditetom – tobogani, ljuljačke, klackalice, njihalice... fitness sprava za rekreaciju, te sadnja trave, stabala i grmlja, kao i cvijeća. Realizacija ovog projekta dogovorena je s predstavnicima Kantonalne javne ustanove zaštićena prirodna područja, koja je i nadležna za upravljanje i održavanje Aleje ambasadora", pojasnio je Hadžibajrić. Dodao je kako se nada da će projekat "Igralište prijateljstva" okupljati mališane svih uzrasta. "Aleju ambasadora pored naših građana posjećuju i brojni turisti, te je cilj ovog zajedničkog projekta promocija prijateljstva, jednakosti, mira i predanosti", kazao je Hadžibajrić.

U općinskom Sektoru za lokalni razvoj, koji je pripremio kompletnu projektnu dokumentaciju, su istakli kako će na igralištu biti postavljeno 12 sprava za djecu, uključujući i sprave za djecu s invaliditetom, pet fitness sprava, 18 klupa za sjedenje, te 11 korpi za otpatke. Uredit će se i dvije pješačke staze koje će voditi do igrališta.

"U predstojećem periodu u saradnji s nadležnim institucijama i organizacijama završit ćemo neophodne saglasnosti i dozvole za izgradnju igrališta, te putem tendera odabrati najpovoljnijeg izvođača kako bismo na proljeće imali sve spremno za početak radova", naveli su u Sektoru za lokalni razvoj.

Do sada je u Aleji ambasadora postavljen videonadzor, te LED rasvjeta kako na stubovima javne rasvjete, tako i ispod ploča sa imenima ambasadora koji su u ovoj aleji zasadli lipe. Oba projekta koštala su oko 80.000 KM. Videonadzor finansirala je Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja, a LED rasvjetu Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Stari Grad Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije