Investicije / PROJEKTI

Na gradilištu ceste Stolac - Neum radi se punom parom

28.04.2020. 09:39 / Izvor: Avaz.ba

Pandemija koronavirusa nije poremetila radove na izgradnji ceste Stolac - Neum. Štaviše, na nekoliko dionica radi se punom parom, kako smo se u to uvjerili na licu mjesta.

Prirodna prepreka

Iako gradilištu tunela Žaba, koji je bio najveća prirodna prepreka na ovoj cesti, a koji je lani u julu probijen, nismo moglo pristupiti zbog propisanih mjera, ipak, vidljivo je bilo da se radi punom parom. Na jednoj strani izvode se radovi u tunelu, kako se to vidjelo s rampe gradilišta, koji je, praktično, pri kraju, a s druge se gradi veliki nasip te drugi objekti planirani na tom dijelu ceste.

Radnici, kako su nam kazali, vode računa o svim mjerama i propisima i, praktično, ne napuštaju Neum kako se ne bi doveli u situaciju da ugroze svoje i zdravlje svojih kolega, ali i porodica u unutrašnjosti BiH.

Do sada je, uglavnom sve išlo prema planu, a završetak radova na tom dijelu očekuju, kako je to predviđeno, u avgustu ove godine.

Istovremeno, visoko u brdu iznad stare ceste bruji mehanizacija na dionici Prapratnica - Hutovo, a kako su nam rekli iz preduzeća „Ceste FBiH“, odabran je izvođač i potpisan ugovor za izgradnju dionice Broćanac - Papratnica.

Također, zahuktali su se radovi i sa stolačke strane na izgradnji dionice Stolovi - Drenovac, čija je dužina 8,7 kilometara.

Dvije dionice

"Za preostale dvije dionice Hutovo - Cerovica i Cerovica - Stolovi, odnosno, lotove 5 i 6 raspisan je tender, a rok za predaju ponuda je 12. maj, dok je rok za završetak radova 14 mjeseci od dana uvođenja u posao", rekli su iz „Ceste FBiH“.

Sredstva za izgradnju ceste

Sredstva za izgradnju ceste Neum - Stolac dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona eura, koji kreditnim sredstvima finansiraju Svjetska banka, Evropska investicijska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

PODIJELI:

TAGOVI:

Stolac

Neum

cesta

projekti

tunel Žaba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije