Investicije / PROJEKTI

Na Jahorini najavili ulaganja veća od milijardu KM, stižu i tri investicije iz Federacije

Ova planina je i investiciona destinacija jer se ulaže više od milijardu KM.

18.10.2021. 12:39 / Izvor: Akta.ba

Ulaganjima Vlade Republike Srpske od Jahorine je stvoren jedan od najmodernijih ski-centara u Evropi, ali istovremeno ova planina je i investiciona destinacija jer se ulaže više od milijardu KM, izjavili su jučer predsjednik Nadzornog odbora i direktor Olimpijskog centra /OC/ "Jahorina" Nedeljko Elek i Dejan Ljevnaić.

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Elek je zahvalio Dodiku, Vladi Republike Srpske i resornom ministru koji su pomogli da se od Jahorine napravi investiciono čudo, ističući da sastanak predstavlja nastavak kontinuirane podrške institucija Republike Srpske. 

Elek je podsjetio da je prije tri godine na Jahorini bilo 80.000 skijaša, a ove godine će biti više od 300.000. 

"Sa investicijama smo ove godine podigli kapacitet iznad 50 odsto na Jahorini. Nama koji radimo ovdje smiješno zvuče priče da u Republici Sprskoj nema investicija. Zbog toga samo da navedem da je prošle godine direktnih stranih investicija u Federaciju BiH /FBiH/ bilo 314 miliona KM, dok je samo na Jahorini jedan privatni investitor uložio 120 miliona KM u hotel. Toliko o odnosu investicjia u Republici Srpskoj i FBiH", rekao je Elek. 

On je naglasio da su se od početka takozvane krize u avgustu OC "Jahorini" javila tri nova investitora koji će da investiraju više od 100 miliona KM iz FBiH. 

"Dakle iz FBiH dolaze i otvaraju svoje firme u Republici Srpskoj. Kada smo pitali zašto ulažu u Republici Srpskoj dali su konkretne odgovore da je porez na neto plate u FBiH 69,5 odsto, a u Republici Srpskoj 49 odsto. Porez na promet nekretnina u Republici Srpskoj ne postoji, a u FBiH iznosi više od šest odsto i zavisi od kantona do kantona", pojasnio je Elek. 

On je naveo i da su na Jahorini prisutni sve najveće firme iz Srbije, Hrvatske i regiona koje se bave nekretninama i hotelijerstvom.

Taj ambijent, kako je istakao, stvorila je Vlada Republike Srpske jer niko tu ne bi došao ulagati da nema povjerenje u fisklanu politiku i postupke Olimpijskog centra. 

"Tako smo došli da imamo najskuplji kvadrat u regionu jer je na Jahorini plac od 500 metara kvadratnih prodat za dva miliona KM. Na zadnjoj licitaciji je kvadrat bio 4.000 KM. Najviše smo ponosni što je Vlada Republike Srpske pored ulaganja u infrastrukturu odlučila da ulaže i u smještajne kapaciteta", dodao je on. 

Elek je kao primjer naveo renoviranje hotela "Partizan" u vlasništvu Vlade RS koji će biti kapaciteta 1.000 krevata i zapošljavanje još 150 ljudi.

Ljevnaić je rekao da je sastanak bio u funkciji informisanja člana Predsjedništva Milorada Dodika o projektima i radovima koji su u toku, kao i o planovima. 

"Gradimo pet novih žičara, dva šestosjeda. Izgradili smo novu stazu koja je pokrivena sistemom za osnježavanje, kao i dječiji poligon, dva ski-lifta tipa sidro u Rajskoj dolini i namjera je da oživimo stazu olimpijskog spusta koja nije radila 30 godina", naveo je LJevnaić.

On je napomenuo da je urađeno sedam kilometara novog sistema za osnježavanje i rasvjeta staze "Novak Đoković".

"Malo je ski-centara u svijetu koji mogu da se pohvale da mogu da koriste ime Novaka Đokovića. Radimo proširenje Olimpijskog bara, a uradili smo novi zipp-line. To su projekti koji se u normalnim okolnostima grade za tri godine, a mi smo iskoristili šansu koju nam je dao srpski član Predsjedništva i počeli u maju, a planiramo da sve realizujemo do početka sezone", rekao je Ljevnaić.

Direktor OC "Jahorina" je napomenuo da bez takve podrške ništa ne bi bilo realizovano napominjući i da se gradi 250.000 novih kvadrata hotelskih kapaciteta. 

"Kada se to pomnoži sa prosječnom prodajnom cijenom od oko 5.000 KM dođemo do milijardu investicija na Jahorinu. Podrška investicijama koju smo dobili je značajna i trudićemo se da budemo lider u regionu što se tiče skijanja i prvi otvorimo sezonu", rekao je Ljevnaić. 

Sada je veoma jasno da kapacitet same Jahorine, ono što se ovdje gradi i ono što ona treba da bude u projekcijama koje smo postavili ne mogu da prate kapaciteti lokalnih zajednica u pogledu uređenja, od regulacionih i drugih planova. I ono što treba učiniti ovdje je da se Jahorina proglasi nacionalnim parkom i da se donese poseban zakon o tome. Zakon u pogledu zaštite i na kraju krajeva propiše upravljanje svim funkcijama koje su neophodne i koje su apsolutno na daleko većem standardu. U svim našim strateškim planovima Jahorina je naš najveći poslovni poduhvat u ovom dijelu. Jahorina mora da bude prioritet a taj prioritet se može ostavriti samo donošenjem posebnog zakona i založićemo se da  to bude što prije učinjeno. Sama činjenica da se gradi 250.000 m2 raznog smještajnog kapaciteta govori o interesu koji ne smije da stane ali isto tako ne smije da napravi od Jahorine haos", izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Otvaranje zimske sezone planirano je 2. decembra, što će pratiti festivali i koncerti. 
 

PODIJELI:

TAGOVI:

#Jahorina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije