Na Jahorini u toku investicioni radovi u vrijednosti od preko 30 miliona KM

10.07.2019. 08:41 / Izvor: Akta.ba
Na Jahorini u toku investicioni radovi u vrijednosti od preko 30 miliona KM

Predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik obišao infrastrukturne radove.

Na Jahorini je jučer održana konferencija za medije povodom investicija i infrastrukturnih radova na koje je obišao predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik. Na ovoj planini su trenutno u toku investicioni radovi u vrijednosti od preko 30 miliona KM.

Tim povodom direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić rekao je: "Prvenstveno želim da se zahvalim gospodinu Dodiku na podršci i da kažem da smo ljetnu sezonu započeli rekordno, danas je 11. dan rada a već bilježimo ogromne pomake. Ostvarili smo promet od gotovo 7.500 KM što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za fascinantnih 178,50%, broj vožnji je porastao za 64,75% i moram reći da nas posebno raduje da ljudi sve više uviđaju prednosti Jahorine i u ljetnom periodu i odlučuju na planini provesti vrele ljetne dane."

Na Jahorinu su u toku radovi na 7 značajnih projekata koji napreduju zaista odlično. Najveći i najznačajniji je svakako izgradnja gondole radnog naziva Partizan, kojom će se kapacitet skijališta povećati za 2.700 skijaša po satu, jedina instalacija koja će raditi kada su jaki vjetrovi i kada ne rade šestosjedi. Pozicija Gondole obezbjeđuje neprekidan rad skijališta  i povezivanje skijaških staza Poljica i Skočina. Uz gondolu gradi se i 3.000 m novih staza koje će biti i osnježene. Najveća ljetna atrakcija na planini će biti puštena u pogon u toku mjeseca avgusta, radi se o planinskom bobu na šinama čija je planirana dužina 2.500 m. Trenutno su u toku radovi na montiranju ove instalacije koja će kretati od vrha pored vještačkog jezera a završavati na platou Poljice.

"Na polaznoj stanici boba gradimo restoran sa pogledom na jezero i velikom terasom. Planirano je uređenje oko vodoakumulacije Poljice adekvatnim ljetnjim sadržajima, podrazumjeva kako pejzažno uređenje samog prostora tako i dodatne zabavne sadržaje prvenstveno za djecu ali i za odrasle. U toku su i radovi na zamjeni starog ski lifta Poljice novom instalacijom “sidro” koja će sa 300 povećati kapacitet prevoza skijaša na 1.200 po jednom satu. Radimo i na osvjetljenju staze Poljice gdje je obezbjeđena rasvjeta sa obje strane tako da se mogu održavati FIS noćna takmičenja i noćno skijanje, osvjetljuje se i poseban krak prema naselju Šator za rekreativno skijanje", dodao je Ljevnaić.

Predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik reko je da Jahorina zaslužuje pažnju: "Mi podržavamo sve ovo što se radi na Jahorini, ovdje se ostvaruju značajni prihodi i značajne aktivnosti za cijelu BiH I nastavićemo sa podrškom u budućnosti. Vlada je odobrila sredstva i znam da ćemo podržati izgradnju saobraćajnice kako bi se u toku zime rasteretila putna komunikacija koja pravi smetnje u zimskim mjesecima. Zaista sam ponosan na sve što se radi ovdje i siguran sam da je Jahorina naš najveći potencijal. Zalagao sam se da se Samit procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope održi upravo ovdje. Jahorina zaslužuje pažnju koju smo joj ukazali dolaskom predsjednika zemalja, od Erdogana do Đukanovića i mnogih drugih koji su ovdje bili. Sve ovo treba posmatrati kao jedinstven način promocije svega što radimo na Jahorini."

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek pohvalio je rad uprave Olimpijskog centra Jahorina i osvrnuo se na infrastrukturne radove i dodao "OC Jahorina je najbolji primjer dobre saradnje lokalne zajednice, Vlade RS i Investiciono Razvojne Banke čemu svjedoče i mnogobrojni realizovani ali i projekti koji su u toku. Ne mogu a da ne pomenem Puteve RS koji su jedina slaba karika u lancu dobre saradnje javnih preduzeća I Olimpijskog centra Jahorina. Nadam se da će se I oni aktivirati I konačno početi da rade u interesu planine I svih nas."

"Za narednu zimsku sezonu pripremamo i obnovu svih kapija za prolaz skijaša i prodajnih mijesta, kao i uvođenje novih vidova prodaje Webshop i OPOS prodaja, što će smanjiti gužve I čekanja na polazima liftova i ski kasama. To je sve ukratko o novim projektima, realizacija svega navedenog podrazumijeva zaista dosta posla I ispred nas je naporan period ali se radujemo da sve od ovoga krene sa radom. To će dosta uljepšati boravak svim gostima na Jahorini ali i  rad svih nas zaposlenih u OC Jahorina. Iskoristio bih priliku I da kažem da sam ponosan što se na Jahorini trenutno održava veliki Samit procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope koji još jednom potvrđujemo da je na Jahorini centar zbivanja cijelog regiona", dodao je Ljevnaić I zahvalio se Dodiku na podršci i povjerenju.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije