Na javnom uvidu: Nastavlja se proširenje i rekonstrukcija HE Una Kostela

01.03.2017. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Na javnom uvidu: Nastavlja se proširenje i rekonstrukcija HE Una Kostela

Projektom druge faze rekonstrukcije i proširenja HE Una Kostela, moguća snaga HE Una Kostela je 13,7 MW.

JP „Elektroprivreda“ BiH je dostavila Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Studiju o procjeni utjecaja na okoliš za projekt druge (II) faze rekonstrukcije i proširenja HE Una Kostela u postupku izdavanja okolinske dozvole.

Javna rasprava će se održati 07.03. 2017. godine.

Studija o procjeni uticaja na okoliš i društvo za rekonstrukciju i proširenje HE Una Kostela je uradio Institut za hidrotehniku d.d. Sarajevo.

Una Kostela je protočna hidroelektrana, koja je puštena u pogon krajem 1954. godine, i čiji je optimalan dugotrajan rad postrojenja do danas obezbijeđen kroz programe održavanja, revitalizacije i rekonstrukcije u više navrata. HE se nalazi u blizini Bihaća.

Rekonstrukcija postrojenja u ovoj HE u okviru prve faze je počela je još  2000. godine pri čemu je zamijenjena zastarjela elektromašinska oprema te su obnovljeni pojedini dijelovi objekta elektrane. Nakon I faze rekonstrukcije, povećan je projektirani instalirani protok na 88 m³/s, odnosno instalirana snaga na 10,14 MW (4x2.536 kW).

U skladu sa relevantnim direktivama EU, a na osnovu Studije energetskog sektora u BiH (EIHP i ostali, 2008) i Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora FBiH (FMERI, 2008), JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo iskazala je interes za rekonstrukciju i proširenje postojeće hidroelektrane Una Kostela.

Ova Studija odnosi se na procjenu uticaja na okoliš i društvo za projekt druge (II) faze rekonstrukcije i proširenja HE Una Kostela koja obuhvata: rekonstrukciju postojeće HE Una Kostela-druga faza, rekonstrukciju praga u koritu rijeke Une i proširenje HE Una Kostela.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je 2014. godine, izdalo je okolinsku dozvolu za postojeći objekt. HE Una Kostela je ocijenjena kao okolinski prihvatljiva, uz provođenje propisanih mjera zaštite okoliša.

Projektom druge faze rekonstrukcije i proširenja HE Una Kostela, moguća snaga HE Una Kostela je 13,7 MW. 

U Studiji koju je izradio Institut za hidrotehniku iz Sarajeva je navedeno kako rekonstrukcija i proširenje HE Una Kostela predstavlja zahvat na već izgrađenom (postojećem) objektu i obuhvata izgradnju novih objekata sa ciljem povećanja proizvodne efikasnosti postrojenja, optimalnog korištenja rijeke Une i produženja radnog vijeka postrojenja.

"Realizacijom projekta rekonstrukcije i proširenja HE Una Kostela će se iskoristiti dio hidroenergetskog potencijala rijeke Une korištenjem obnovljivih energetskih resursa. Na taj način će se povećati proizvodnja električne energije i dati doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija", navedeno je u Studiji.

Inače, Elektroprivrede BiH i predstavnici Grada Bihaća, potpisali su 6. jula 2015. godine, u Bihaću, ugovor o realizaciji Programa prijateljskog okruženja s ciljem rekonstrukcije i proširenja HE ¨Una Kostela¨ u okviru kojeg će u prvoj fazi sa 500.000,00 KM biti sufinansiran Projekat rekonstrukcije mosta preko rijeke Une, putem kojeg se sa magistralnog puta M14 pristupa naseljima Kostela i Brekovica i postrojenju HE ¨Una Kostela¨.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije