Investicije / PROJEKTI

Na konkurs za kongresnu dvoranu u Banjoj Luci prijavilo se 110 arhitekata

16.06.2020. 08:02 / Izvor: Akta.ba

Međunarodna komisija za ocjenjivanje idejnih rješenja, zaprimljenih na konkurs za kongresno – konferencijski centar u Banjoj Luci, počela je danas sa radom.

Čak 110 arhitekata iz cijelog svijeta prijavilo se na ovaj arhitektonski konkurs, što je najveći odziv na neki konkurs u novijoj istoriji našeg grada.

"S obzirom na veliki broj pristiglih radova, pred komisijom je veliki posao kako bi se došlo do još jednog simbola Banje Luke", kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da će komisija raditi tokom ove sedmice, uz dogovor za nastavak rada do izbora konačnog rješenja.

"Kod ovakvih konkursa, uobičajeno komisija ima rok od mjesec dana da ocijeni i vrednuje sve pristigle radove, te se opredijeli za najbolje. Vjerujem da ćemo morati postaviti nove rokove jer sada radimo u drugačijim uslovima izazvanim aktuelnom epidemiološkom situacijom. Takođe, veliki broj prijavljenih rješenja diktiraće vrijeme potrebno za rad komisije", naveo je Rašković.

Uz domaće stručnjake, u radu Komisije učestvuje i jedan od najznačajnijih evropskih arhitekata Boris Podreka iz Beča, koji će, za sada, u radu komisije učestvovati putem video linka.

Međunarodni konkurs za izgled nove kongresne dvorane u gradu, raspisan je u decembru prošle godine, u nastojanju da se dobiju najbolje ideje za izgled i funkcije jednog od budućih simbola grada na Vrbasu. Buduća dvorana biće locirana na atraktivnoj lokaciji, uz teniske terene „Mladosti“ kod Parka Mladen Stojanović, odnosno između Gradskog stadiona i tržnog centra „Delta planet“. Ovaj objekat planiran je kao multifunkcionalni centar koji treba da objedini više sadržaja i Banjoj Luci konačno podari dvoranu koja bi imala optimalne kapacitete za održavanje velikih kongresa i konferencija.

Najbolje rješenje biće nagrađeno sa 30.000 eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije